Panaszt tesz a Népszava fotósa

2006.08.03. 18:19

Panaszt tesz a siófoki rendőrkapitányságon a Népszava fotóriportere, akit a múlt hétvégén állítottak elő Zamárdiban a rendőrök, mert egy bejelentés szerint pedofil képeket készített - áll a napilap szerkesztősége által az MTI-hez csütörtökön eljuttatott dokumentumban. A lap munkatársa annak vizsgálatát kéri ebben, hogy az eljárás törvényes volt-e, illetve megfelelt-e a rendőrségi törvény, valamint a szolgálati szabályzat előírásainak.

Az ügyvédi beadvány emlékeztet arra, hogy a hivatalos közlés szerint a bilincs alkalmazását a fotós "passzív ellenállása" alapozta meg, majd kitér arra, hogy a fotóriporter "amennyire erre egyáltalán lehetőséget biztosítottak számára, együttműködő volt". A dokumentum ezt a megállapítást azzal folytatja, hogy álláspontjuk szerint még egy esetleges "passzív ellenállás" sem adhat alapot az alkalmazott kényszerintézkedésre.

"Álláspontom szerint a kényszerintézkedés alkalmazására a rendőrségi törvény vonatkozó szakasza szerint csak akkor kerülhetett volna sor, ha és amennyiben ügyfelem a rendőri intézkedés - azaz az előállítás - tekintetében ellenszegülést valósított volna meg, erre azonban semmilyen adat nem utal. Ügyfelem kezeit ráadásul hátrabilincselték, mely kényszerintézkedési módszerre szükség semmiképpen nem volt" - írja az a fotóriporter ügyvédje a beadványában.