Salamon
7 °C
13 °C

Havazik, de enyhül az idő

2004.01.07. 14:30
Az ország nyugati megyéiben az utak túlnyomórészt járhatóak, a jelenleg is hulló hó miatt lassuló közlekedésre kell számítani. A meteorológus szerint hamarosan enyhébbre fordul az idő.
Elsősorban a Dunántúlon lelassult a közlekedés, mert folyamatosan havazik Pest, Fejér, Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron megyében - közölte az Útinform szerda délután az MTI-vel.

Az autópályák a tisztítás ellenére is hókásásak, latyakosak, a főutak a keréknyomokban havasak, latyakosak, a sózás hatására nedvesek. A mellékutak havasak - közölték. A tájékoztatás szerint a havazás átterjedt az alföldi és a déli területekre is. A frissen hullott csapadéktól csúszós, lassan járható útszakaszokra kell számítani.

A folyami kompok egyre több helyen leállnak a jegesedés és a jégzajlás miatt. Ezért nem jár a Dunán a Szob és Pilismarót, a Visegrád és Nagymaros, a Horány és Dunakeszi, valamint a Határcsárda és Szigetmonostor között közlekedő komp. A jegesedés miatt a Tiszán is több kompjárat szünetel.

Enyhül

Németh Lajos meteorológus az Indexnek elmondta, hogy a jelenleg hazánk fölött lévő csapadékzóna éjszaka érkezett észak-nyugat felől és dél körül elérte a Tisza vonalát. Rendkívüli havazást ez az északról érkező légtömeg nem hozott magával, inkább csak az ország északi részein (a Kisalföld, Alpokalja, Dunakanyar, Északi-középhegység térségében) esik több-kevesebb hó, de sehol sem haladja meg az öt centimétert a hóréteg. Közepes erősségű havazásra inkább csak a hegyekben lehet számítani, ahol tíz centimétert is elérheti a hótakaró vastagsága.

Éjszaka a vastag felhőzet miatt "csak" mínusz öt, mínusz tíz körüli hideg várható, nem lesz akkora fagy mint az elmúlt két éjszakán (Tatán mínusz 18 fok volt tegnapelőtt). A következő napokban nappal fagypont körüli hőmérsékletre lehet számítani, tehát megmarad a lehullott hó. A hét vége felé, jövő hét elején enyhébbre fordul az időjárás, délről meleg légtömegek csapnak össze a felettünk vonuló hideg légrétegekkel, északon még maradhat a havazás, de az ország déli részén már inkább eső lesz a jellemző csapadék. A tavalyihoz hasonló rekordhidegre nem nagyon számíthatunk ezen az enyhének mondható télen - tette hozzá Németh Lajos.

Nyugaton a helyzet

A Vas megyei közútkezelő ügyeletese az Index kérdésére elmondta, hogy reggel négy körül kezdődött a havazás, azóta változó intenzitással, de folyamatosan hullik a hó a megye egész területén. Jelenleg körülbelül három centiméter vastag a hótakaró, ez fennakadásokat nem okoz a közlekedésben. Tizennyolc gép dolgozik a megye útjain, a fő útvonalakat sózzák, ezért azok latyakosak hókásásak, a mellékutak havasak, de járhatóak. Balesetről nem érkezett jelentés, csendes havazásról számolt be a közútkezelő illetékese.

Veszprém megyében hét óra körül kezdett szállingózni a hó, de komolyabb havazásról nincsenek hírek. A megyei közútkezelőtől kapott tájékoztatás szerint Pápa környékén dolgoznak a gépek, zúzalékkal teszik könnyebben járhatóvá a havasabb útszakaszokat. A megyében különösebb gondot nem jelent eddig a havazás.

Győr-Moson-Sopron megyében reggel hét órakor kezdődött a havazás - mondta el az Indexnek a megyei közútkezelő ügyeletese. Az utak sónedvesek, Csorna környékén néhány szakasz latyakos. A téli útviszonyokhoz képest minden út jól járható, a szél sem támadt fel. A közútkezelő munkagépeinek negyede, 20-25 jármű tisztítja az utakat. Az előrejelzés 6-8 centiméter havat ígért szerdára, ebből délig 2-5 centiméter esett le. A közútkezelő munkagépeinek negyede, 20-25 jármű tisztítja az utakat.

Pest megyében is járható minden út, bár a megye egész területén havazik, de a megyei közútkezelő illetékese szerint jelentéktelen mennyiségű, 1-2 centiméter hó hullott eddig. A főutak sónedvesek, latyakosak, zömmel még a korábbi sózás miatt, a mellékutak néhol havasak, helyenként lefagyot szakaszok is lehetnek, de ezek többségét is felszórják zúzalékkal a munkagépek. Az észak-budai részeken hét, Vác környékén tizenegy, Monor térségében hat, Dabasnál hét gép járja a fő és mellékutakat, mondta el érdeklődésünkre Bana Miklós központi ügyeletes, aki hozátette: "ennyi hó nekünk nem probléma".

A Fővárosi Közterület-fenntartó Részvénytársaság tájékoztatása szerint Budapesten nem sokkal tíz óra után kezdődött a havazás, mely miatt az utak hónedvessé váltak és a közlekedés lelassult, azonban fennakadásokra nem kell számítani. Az Rt. 80 "téli célgéppel" megkezdte az utak síkosságmentesítését, elsősorban a hegyi utakon és fővárosból kivezető útvonalakon.

Vezessenek óvatosan!

Sónedves, havas úton ütközött egymásnak több katonai jármű Bács-Kiskun megyében, az 5-ös főúton Lajosmizse és Táborfalva között. A lőszereket szállító teherautók eddig ismeretlen okból egymásba csúsztak, szerencsére személyi sérülés nem történt, a rakománynak sem esett baja.

Cseh és Szlovák hóhelyzet
Egy napi szünet után szerda reggel folytatódott Szlovákiában az országos havazás, de a közlekedésben egyelőre nem okozott súlyos gondokat. Az utak többségét néhány centiméternyi száraz, letaposott hóréteg, másutt latyak fedi, de mert a sűrű havazás az előrejelzések szerint folytatódik és várhatóan a hőmérséklet is hidegebbre fordul, éjszaka valószínűleg rosszabbra fordulnak a közlekedés feltételei. Az autópályákon és a főbb útvonalakon folyamatos a hóeltakarítás, de a hegyekben már napok óta ajánlatos - bár nem kötelező - a hólánc használata. A vasúti közlekedésben szerdán már súlyosabb gondokat okozott a hó, több vasúti pályaudvaron, így Pozsonyban is a forgalom veszélyeztetettségének második fokozatát rendelték el.

Súlyos gondokat okozott viszont a sűrű éjjeli havazás a cseh repülőtereken és a közúti, illetve vasúti közlekedésben. A prágai Ruzyne repülőtérről nyolc nemzetközi járatot nem indítottak el, míg hat gépet nem tudtak fogadni - jelentette be Anna Kovaríková, a cseh repülőtéri igazgatóság szóvivője. Megjegyezte, hogy hasonló problémák vannak az ostravai, a Karlovy Vary-i és a többi csehországi repülőtéren is. A kiadós havazás következtében már hétfőn is mintegy hat órára le volt zárva a Ruzyne repülőtér.

A sűrű havazás fennakadásokat okozott a közúti és a vasúti közlekedésben is, különösen a hegyvidékeken és a nagyvárosok környékén. Prágában az éjjeli órákban mintegy 15-20 centiméternyi friss hó hullott, ami a reggeli órákban hatalmas közlekedési dugókat okozott. Szinte megbénult a tömegközlekedés is, s az emberek ezrei késve érkeztek munkahelyükre. A rendőrség jelentése szerint sok volt a baleset, de szerencsére nem súlyosak. Akadozik a vasúti közlekedés is, mert a helyenként mínusz 15-20 fokos hideg következtében repedeznek a sínek. Számos vonat késéssel érkezik célba.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.