Ambrus
-7 °C
3 °C

Nem voltak biztosítva a hajnalban ellopott képek

2002.07.01. 16:22
A betörőknek a két éve felszerelt, korszerű biztonsági rendszer és a három percen belül kiérő rendőrség ellenére sikerült ellopni a négy, százmillió forint értékűre becsült festményt a Kiscelli Múzeumból. A festmények nem voltak biztosítva, ez azonban bevett gyakorlat a nagy kiállítási anyaggal dolgozó múzeumoknál.
Két évvel ezelőtt szerelték fel a legkorszerűbb, mindent tudó riasztórendszert a Kiscelli Múzeumban, ennek ellenére a betörők sikerrel jártak, és négy, összesen százmillió forint értékűre becsült festményt loptak el. Meglehetősen paradox helyzet - értékelte a betörés tényét Fitz Péter, a Fővárosi Képtár igazgatója. Az igazgató elmondta, hogy a "drága és kitűnő" riasztóberendezés mellett 24 órás fegyveres őrség is biztosította a képtárat, mi több, a rendőrök három percen belül kiértek a riasztásra, a tetteseknek mégis sikerült elmenekülniük.

Amatőr munka is lehetett

Fitz az Indexnek nyilatkozva nem zárta ki azt a lehetőséget, hogy a festményeket rendelésre lopták el, de mint mondta: lehet, hogy amatőr munka volt. A képek ugyanis kiemelkedő értéket képviseltek, azonban mint az példaként az igazgató felhozta: ha a mellettük lógó négy képet lopják el, hasonló kár érte volna a múzeumot.

Felbecsülhetetlen értékek

Ezek a képek már közel harminc éve a képtár tulajdonában vannak, a legrégebbi 1965-ben, az utolsó 1974-ben került a múzeum tulajdonába - mondta el Fitz, hozzátéve, hogy a képek hivatalosan nem is kerülhettek volna kereskedelembe, ezért inkább eszmei értékük állapítható csak meg. Az utóbbi időben örvendetesen fellendült a műkincs-kereskedelem, azonban az igazán első osztályú műalkotások közgyűjtemények tulajdonában vannak, így nem is kerülhetnek forgalomba - mondta el az igazgató.

Nem voltak biztosítva

A képek értékét érzékeltetendő Fitz példaként elmondta, hogy egy aukción kelt már el Czóbel festmény 30 millió forintért is. A képek nem voltak biztosítva. Belátható, hogy egy harmincezer darabos gyüjtemány darabjait nem lehet külön-külön biztosítani, biztonságukat a riasztórendszernek és az őrszolgálatnak kellene szavatolnia - mondta el az igazgató. A gyűjtemény képeit - miként más gyűjtemények képeit is - csak abban az esetben biztosítják, ha kölcsönadják egy másik kiállításra. Ekkor ugyanis lehet már egyedi értékmeghatározás alapján biztosítást kötni - mondta el Fitz az Indexnek.

Czóbel Béla: A szakácsnő
Czóbel Béla: Lila csendélet

A négy festményt (Czóbel Béla A szakácsnő és a Lila csendélet, Márffy Ödön Vacsorázó társaság, illetve Szobotka Imre Pic című festményeit) hétfő hajnalban lopták el ismeretlen tettesek az óbudai Kiscelli Múzeumból. A rendőrség egyelőre nem kívánt bővebb felvilágosítást adni a nyomozás állásáról, legutóbb a biztonsági kamera felvételeinek kiértékelése volt folyamatban.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.