Elemér
5 °C
16 °C

Lebukott a pelenkagyáros kokaincsempész

2002.09.27. 12:26
Hárommilliárd forint értékű, 50 kiló kolumbiai eredetű kokaint találtak egy olasz pelenkagyáros magyarországi forgalmazójánál, hidraulikus hengerekbe rejtve. A férfi azt állítja, nem tudott arról, mit tartalmaz a szállítmány. A rendőrség nemzetközi együttműködés keretében vizsgálja, hogy ki rendelte meg, illetve kiknek adták volna el a 200 ezer adagra elegendő szállítmányt.
Megközelítőleg hárommilliárd forint piaci értékű, összesen 50 kilogrammnyi kokaint foglalt le az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága szeptember 19-én Komárom megyében - közölte Tamics Gábor rendőr alezredes pénteki budapesti sajtótájékoztatón.

A kolumbiai Caliból érkezett 98 százalékos tisztaságú kábítószert hidraulikus hengerekbe rejtették egy kilogrammos kiszerelésben.

Kétszázezer adag

Tamics Gábor elmondta: a kábítószer négyszeres, jó minőségű hígítást tenne lehetővé, azaz egygrammos csomagolással számolva 200 ezer pakettet lehetett volna összeállítani belőle.

A rendőr alezredes tájékoztatása szerint az ORFK nemzetközi együttműködésből származó információk alapján szeptember közepén vont ellenőrzés alá egy magyarországi székhelyű olasz-magyar, babapelenka-forgalmazással foglalkozó kisvállalkozást, amelynek címére a tevékenységével nehezen összeegyeztethető hidraulikus hengerek érkeztek.

A rendőri intézkedések alkalmával kiderült: a szállítmány valódi címzettje egy olaszországi, foggiai székhelyű gazdasági társaság, amelynek ügyvezetője a magyar vállalkozás többségi tulajdonosa is.

Félrevezették a forgalmazót?

A Budai Központi Kerületi Bíróság előzetes letartóztatásba helyezte az olasz férfit, aki tagadja, hogy kábítószer-csempészésben közreműködött volna. Azt állítja, abban a hiszemben járt el, hogy uniós importszabályok megkerülésében vesz részt a gépek Magyarországon át szállításával.

Az elsődleges adatok szerint az olasz férfi barátja kérésére tette lehetővé vállalkozásai felhasználását a tranzakció lebonyolításához, amelynek célja a kolumbiai eredet palástolása volt.

Keresik a megrendelőket és az eladókat

Tamics Gábor elmondása szerint a nyomozás további feladata a megrendelői és az eladói vonal behatárolása, a beazonosított gyanúsítottak felelősségre vonása, ami további nemzetközi együttműködést igényel.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.