Árpád
-2 °C
9 °C

Rémhírterjesztő paksi emailek és SMS-ek

2003.05.28. 16:31
A paksi üzemzavar ügyében kirendelt miniszteri biztos szerint minden alapot nélkülöznek azok a rémhírkeltő emailek, melyek arra szólítják fel a Paks környéki lakosságot, hogy zárkózzanak be lakásaikba a "hatalmas sugárveszély" miatt - közölte a HavariaPress. Az erőmű vezetése jogi lépéseket fontolgat. A rémhírterjesztőket akár három év szabadságvesztéssel is büntethetik. A rendőrség pánikkeltő SMS-ek miatt nyomoz. Üzenetek terjedtek el arról, hogy robbanás történt a Paksi Atomerőműben.
A paksi atomerőműben történt balesettel kapcsolatos, a szakemberek szerint rémhíreket tartalmazó emailek terjednek. Az egyelőre ismeretlen szerző felszólítja a Paks környékén élőket, hogy zárkózzanak be lakásaikba a "hatalmas mértékben megnőtt sugárveszély miatt".

A paksi üzemzavar ügyében kirendelt miniszteri biztos az Info rádiónak határozottan cáfolta a levél állításait, vagyis hogy súlyos környezetei károk keletkeztek a napokban történt üzemzavar nyomán.

Aszódi Attila elmondta, nem történt újabb baleset, az április 10-én, a kettes blokkban történt baleset óta minden folyamatot kontrolálnak. A miniszteri biztos emlékeztetett rá, hogy korábban valóban súlyos üzemzavar történt, a helyreállítási munkák 1-1,5 évig is eltarthatnak, de a rémhírterjesztő levelek teljesen alaptalanok, és tele vannak szakszerűtlen állításokkal.

Feljelentik a rémhírterjesztőket?

Az atomerőmű vezetősége is határozottan cáfolta a HavariaPressnek, hogy bárminemű alapja volna a levelekben szereplő állításoknak. Nem kizárt, hogy a vezetőség jogi lépéseket is kezdeményez az ismeretlen rémhírterjesztővel szemben.

A Btk. szerint a rémhírterjesztők maximum 3 év szabadságvesztéssel büntethetők - közölte az Info rádió által megszólaltatott ügyvéd, Magyar György.

Bár vasárnap egy feszültségváltó meghibásodott, a szakemberek szerint ez csak teljesítménycsökkenést okozott, környezeti hatása egyáltalán nem volt. A meghibásodott műszert lecserélték, a generátort újraindították.

SMS-ben is riogattak

Közveszéllyel fenyegetés alapos gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen nyomozás indult szerdán; előzőleg sms-üzenetek terjedtek el arról, hogy robbanás történt a Paksi Atomerőműben. R. Szabó Ágnes, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI-nek elmondta: a megyei főkapitány különböző hatóságok észrevétele alapján indította meg a nyomozást, mert az eddigi információk szerint Fejér megye területéről indultak az sms-üzenetek.

Az MTI információja szerint a mobiltelefonon terjedő üzenet azt tartalmazta, hogy Pakson felrobbant az atomeromű egyik részlege, a lakosság zárja be az ajtókat, ablakokat, háromszor fürödjenek meg és ne fogyasszanak zöldséget. A gyorsan terjedő szöveges üzenetek pedig alkalmasak voltak arra, hogy pánikot keltsenek széles körben.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!