Simon, Szimonetta
1 °C
12 °C

A pedofília áldozatainak 25 millió dollárt fizet egy érsekség

2003.06.11. 06:24
A Kentucky államban fekvő Louisville-i érsekség papjai és alkalmazottai ellen az elmúlt 14 hónapban sorra indultak peres ügyek gyermekkori szexuális zaklatások miatt. A botrány kulcsszereplőjét, egy korábban visszavonult atyát húsz évre ítéltek. Most peren kívül egyezett meg az áldozatokat képviselő ügyvéd az érsekséggel.
Több mint 25 millió dollárt fizet ki a Kentucky állambeli louisville-i érsekség a papjai és alkalmazottjai pedofil cselekedetei áldozatainak, akik közül csaknem 250-en nyújtottak be keresetet a szexuális túlkapások miatt.

Inkább leplezte

Peren kívüli megállapodás született a kártérítésről, amely a felperesek ügyvédje, William McMurry szerint nem jelenti azt, hogy az egyik fél felülkerekedett és most ünnepelne: magát a megbékélést kell ünnepelni, a hosszú évekre, évtizedekre visszanyúló súlyos ügyek lezárását.

Az érsekség ellen az elmúlt 14 hónapban garmadával indultak a peres ügyek - jó néhány közülük több évtizeddel ezelőtti események kapcsán - a gyermekkori szexuális zaklatások miatt, azzal, hogy az érsekség tudott az erőszakoskodásokról, de leplezte azokat, s semmit nem tett megakadályozásuk érdekében.

Befagyasztja a béreket

A louisville-i érsekség komoly takarékossági intézkedésekre készül, hogy az egymilliós perköltséget és a 25,7 millió dolláros kártérítést ki tudja fizetni, 34 alkalmazottját bocsátja el - ez 12 százalékos leépítésnek felel meg -, befagyasztja a béreket és költségvetési kiadásait csaknem kétmillió dollárral kurtítja meg évente.

A már visszavonult Louis Miller atyát - aki a Kentucky állambeli pedofil-botrány központi alakja - a múlt hónapban ítélték el húsz év szabadságvesztésre, miután több évtizeden át erőszakoskodott a gyermekekkel, három másik katolikus pap pere még folyamatban van.

A kisgyermekekkel történt visszaélések leleplezése, a pedofil-botrány kipattanása óta az Egyesült Államok 64 milliós katolikus közösségének 47 ezer papja közül több mint háromszázat távolítottak el hivatalából. Az egyházat kártérítést követelő polgári perek ezrei fenyegetik.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Hétvége Sopronban!

Tómalom Fürdő, Tűztorony, Karmelita kolostor, és még számos látnivaló várja Sopronban.