Mária
-7 °C
3 °C

Mexikóba ért a Wilma

2005.10.21. 11:55
Újra ötös erősségűre fokozódhat a Wilma hurrikán. A Mexikó partjaihoz ért vihar a Yucatan-félsziget turistaparadicsomát fenyegeti. A floridaiak azonban bizakodnak, a vihar Mexikóban elveszítheti ereje javát.

Mexikó partjaira ért a Wilma hurrikán. A jelenleg négyes erősségű vihar a következő tizenkét órában újra ötös erősségű, 280 kilométeres szelekkel tomboló hurrikánná erősödhet. A vihar útjában álló turistaparadicsomot, a Yucatan-félszigetet már az előző napokban kiürítették.

A vihar mexikói tombolása jó hír lehet a floridaiaknak. Minél hevesebben pusztít ugyanis a vihar a Yucatanon, annál valószínűbb, hogy Florida déli részeire már csak egyes erősségű hurrikánként, vagy talán trópusi viharként ér el.


Tekintse meg képeinket!

Az amerikai meteorológiai szolgálat hurrikánközpontjának előrejelzései szerint a vihar magyar idő szerint hétfőn éjszaka érheti el az Egyesült Államokat. A meteorológusok előrejelzései szerint ugyan arra is van esély, hogy a vihar a Katrinához és a Ritához hasonlóan a Mexikói-öböl meleg vize felett tovább erősödjön, de erre csak 15 százalék esély van.

A központ becslései szerint Kuba is elkerülheti a rettegett pusztítást. Korábban úgy vélték, hogy a szigetország nyugati partvidékét ötös erősségűként éri el a viharzóna, most az a legvalószínűbb, hogy itt is csak egyes erősségű hurrikán lesz, azaz a szélsebesség a 160 kilométert sem éri majd el.

Ettől persze még hatalmas pusztítást okozhat a vihar, helyi jelentések szerint már most hatméteres hullámok verik a partokat. A vihardagály az Egyesült Államok partvidékét is fenyegeti, írja a CNN. Kubában félmillió embert költöztettek el a vihar elől.

Ennek ellenére az amerikai hatóságok elrendelték a floridai Keys-szigetcsoport kiürítését és a dél-floridaiakat is óvintézkedésekre szólították. A figyelmeztetések szerint a viharzóna eléggé instabil - szerdán eddig még nem tapasztalt alacsony nyomást mértek a hurrikán szemében -, így az előrejelzésekre rácáfolva akár hármas erősségű vihar is keveredhet kétszáz kilométeres szelekkel.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.