Gyászos időszakot él át a forint

2011.11.15. 12:27

Hétfőn a késő esti órákban új történelmi mélypontra zuhant a forint az euróval szemben: egy euróval 317,72 forintos rekordszinten is kereskedtek. A forint a Bloomberg adatai szerint hétfőn a világ legrosszabbul teljesítő devizája volt, már a kora délutáni órákig több mint 2 százalékot gyengült az euróval és a svájci frankkal, több mint 3 százalékot a dollárral szemben.

A forint árfolyama az utóbbi két hónapban került lejtőre. Július elsején még 264,7 forint volt az euró MNB-középárfolyama, és egészen szeptember elejéig egy ennél nagyjából 10 forinttal gyengébb, 3 százalékos sávban, 264 és 273 forint között mozgott az euró jegybanki jegyzése. Aztán a szeptember 8-i 275,7 forintos árfolyam egy hét alatt 288 forint közelébe emelkedett, majd szeptember 22-én már 292 forint fölött volt – ebben az időszakban jelentették be a végtörlesztést. A forint árfolyama október első napjai óta nem volt 290 forint alatt, október 27-e óta pedig már 300 forint alatti jegybanki középárfolyamot sem láttunk.

 

A forint mélyrepülését előszeretettel magyarázzák a nemzetközi befektetői hangulat romlásával, a kormányzati kommunikációban is mantraszerűen ismételgetik, hogy minden magyarországi gazdaságpolitikai baj oka az euróválság. Az természetes, hogy a világpiaci folyamatok, a görög és az olasz válság hatással van, és nyáron az amerikai adósságválság is hatással volt a forint árfolyamának alakulására.

Csakhogy ezek a világgazdasági folyamatok épp így hatnak valamennyi feltörekvő piaci deviza, így a közép-európai térségben a cseh korona és a lengyel zloty árfolyamára is. Ha azt mondjuk, hogy minden bajunk, és minden forintgyengeség oka az, hogy a nemzetközi helyzet fokozódik, akkor azt kellene látnunk, hogy a forint ha nem is századszázalékra, de nagyjából hasonlóan gyengül az euróhoz képest, mint a zloty vagy a korona.

Ehelyett mit látunk?

 

Azt látjuk, hogy míg forintból 19 százalékkal kell többet fizetni az euróért, koronában számolva csak mintegy 5 százalék volt az árfolyamerősödés. A zloty rosszabbul teljesített, de a lengyel pénz is csak 11 százalékkal értékelődött le a július eleji árfolyamához képest. A forint egyébként nemcsak térségi összevetésben teljesít borzasztóan: az elmúlt félévben a világ második legrosszabbul szereplő devizája volt, csak a fehérorosz rubel leértékelődése haladta meg a mi pénzünkét.

A forint mostani mélyrepülése azért is meglepő, mert a hitelpiaci krízis és az abból fakadó világgazdasági válság 2008-as kirobbanása óta nem a mi pénzünk teljesített legrosszabbul a térségi devizák közül. A cseh, lengyel és magyar jegybank havi átlagadatai szerint a zloty árfolyamát jobban megviselte az elmúlt nagyjából három év: 2009 tavaszáig csaknem 40 százalékot esett a 2008. szeptemberi árfolyamszinthez képest, és azóta is tartósan 5-10 százalékkal rosszabbul teljesít, mint a forint. A korona pedig, akárcsak az elmúlt hónapokban, hároméves időtávon is a legstabilabb a három pénz közül.