Havi százezerből él a magyar taxis

2013.04.12. 11:03 Módosítva: 2013.04.12. 11:04

Budapesten mintegy 3700, a környező településeken pedig további mintegy 400 főtevékenységként taxis személyszállítást megjelölő egyéni vállalkozás és cég működik – derül ki az Opten cégszolgáltató összeállításából, amit a főváros új taxirendeletének apropóján készítettek. A taxis cégek közül nagyon kevés ad le éves beszámolót működéséről, ezek alapján a taxis piac árbevétele alig haladja meg az évi 6 milliárd forintot.

 

Jelenleg országosan több mint 7900 taxis személyszállítással foglalkozó vállalkozás működik. Ezek 90 százalékban egyéni vállalkozók, de sok olyan taxis is van, aki vélhetően bejelentés nélkül vagy minimális óraszámra bejelentett munkavállalóként dolgozik. A 7900 működő vállalkozással szemben tavaly 1789 végrehajtást indítottak, ami kifejezetten rossz arány.

 

A mérleget leadó taxis cégek összesített árbevétele 2011-ben alig haladta meg a 6 milliárd forintot. A legnagyobb 50 cégtől megtisztított átlagos éves árbevétel csak 1,2 millió forint, ami azt jelentené, hogy havi 100 000 forintos bevétele van egy átlagos taxisnak.

A cégstatisztikákat tovább szemlélve az látszik, hogy a taxistársadalomban nagy a fluktuáció. Az elmúlt hat évben összesen 11 800 cég és egyéni vállalkozó fordult meg a piacon, ebből működik ma is 7900. Tavaly 576 taxis vállalkozás szűnt meg, ez a működő cégekhez viszonyítva 7,2 százalékos arány, ami még magyarországi viszonylatban is rendkívül rossz ágazati eredmény.

 

„Ez az árbevétel nyilvánvalóan nem fedezheti az autó fenntartási és üzemeltetési költségeit, és nem nyújt megélhetést ennyi háztartásnak. A mérleget leadó taxis vállalkozások ilyen kis árbevétel mellett természetesen veszteségesek: összesített adózás utáni eredményük mínusz 4 milliárd forint volt” – olvasható az Opten összeállításában. A cégszolgáltató megjegyzi: ezek a számok akár igazolhatják is a közkeletű vélekedést, miszerint a taxisok csak annyi számlát állítanak ki, amennyit muszáj.