Itt az igazság az államadósságról

2014.01.22. 12:31

Több, mint hat évnyi folyamatos emelkedés után először volt olyan negyedév, hogy visszaesett az eurózóna államadóssága – derült ki az Eurostat adataiból (pdf). Sőt, végre abszolút értékben is csökkent: a második negyedéves 8,875 milliárd euróról 8,842 milliárdra. Magyarországon – legalábbis szavakban – nagy volt harc az államadósság ellen, de egyelőre döntetlen az állás.

A konszolidált bruttó államadósság így nézett ki Magyarországon és az európai valutablokkban:

 

Hiába sikerült legalább egy helyben tartani a GDP-hez viszonyított államadósságunkat, régióból még mindig kilógunk, a rossz irányba. A magyar államadósság a messze legmagasabb többi közép-európaihoz képest – bár tény, hogy a szlovákok és a szlovének is zárkóznak.

 

Az eurózóna nagy országait elnézve kirajzolódik, hogy leginkább a németek kitartó spórolásának köszönhetjük a fordulatot, a többiek államadóssága legfeljebb stagnál. Nem véletlenül: érdemi növekedés továbbra sincs a kontinensen. Feltűnő, hogy a görögök ugyanolyan fenntarthatatlan adósságpályán mozognak, mint amikor legutóbb csődbe mentek: akkor elengedtek egy nagyobb darabot a tartozásaikból, de most már az akkorinál is rosszabbul állnak a GDP-hez viszonyítva.