Orbánnak megérné az EP-be menni

2014.04.23. 11:00

Ha az alapfizetéseket nézzük, akkor gyakorlatilag bármelyik vezető európai politikusnak megérné az Európai Unió valamelyik vezető posztjára váltani. A brüsszeli eurokrata gépezet általában jóval nagyobb alapfizetéseket ad, mint a hazai államapparátus. A napi.hu a European Voice segítségével összeszedte, hogyan keresnek a kontinens államférfiai és az eurokraták.

 

A magyar miniszterelnök, mint látható, elég kevés alappénz visz haza európai kollégáihoz képest, bár ha vásárlóerő-paritással és az ország átlagbéreihez képest viszonyított eltéréssel súlyozunk, akkor nem marad sok különbség.

Az viszont tény, hogy Brüsszel teletömi pénzzel a vezetőit:

 

Orbán Viktornak pénzügyileg még az is megérné, ha mezei EP-képviselő lenne a magyar miniszterelnökség helyett (igaz, Brüsszelben bizonyára az élet is drágább, mint itthon). De a jobban fizetett európai kollégáinak is megérné a váltás szinte bármelyik vezető brüsszeli posztra.

A brüsszeli hivatalnokoknak a hazájukban nem kell adózni sem, bár tény, hogy az EU költségvetésébe vastagon adóznak: a progresszív adórendszer legmagasabb kulcsa 45 százalék, és ezen felül a következő tíz évben egy 7 százalékos szolidaritási adót is ki kell pengetniük.