3,3 millió szegény országa lettünk

D  VG20110211024
2014.08.18. 11:31

2008 óta már az egymást követő ötödik évben növekedett a magyarországi szegények száma tavaly, hívja fel a figyelmet a Napi.hu. Az Eurostat adatai alapján így változott a helyzet 2005 óta:

 

(Az ábrán azt látjuk, hogy hány ember él olyan háztartásban, ahol a jövedelem nem éri el az adott ország medián jövedelmének 60 százalékát – az Eurostat megfogalmazásával ők azok, akiket „veszélyeztet a szegénység és a társadalmi kirekesztés”. A mediánjövedelem Magyarországon tavaly havi 109 ezer forint volt, tehát az itt ábrázolt 3,285 millió ember kevesebb mint 65 ezer forintból él havonta. 2008 óta félmillió, tavaly óta százezer ember csúszott le ide – mindezt úgy, hogy az alapul vett mediánbér csökkent tavaly óta.)

Ez EU-s összevetésben is igen rossz, Magyarország durván kilóg a térség országai közül, ha a szegények lakosságon belüli arányát nézzük, ráadásul nálunk a trend is rossz:

 

A fenti grafikonnál fontos kiemelni, hogy az EU egészében, pláne az eurózónában az átlagbér jóval magasabb, mint a magyar – ha egy közös európai mediánhoz viszonyítanánk a béreket, akkor Magyarország nagyjából 95 százaléka a szegény kategóriában lenne. Itt mindenhol az adott ország leggyakoribb fizetéséhez viszonyítják a szegénységi küszöböt.

De legalább a foglalkoztatottság növekszik nálunk, és az megvéd a szegénységtől, ugye? Nem igazán:

 

Nyilvánvalóan a foglalkoztatottságnak álcázott szociális program, a közmunka miatt is, de egyértelműen nő a foglalkoztatottak körében a szegények aránya az utóbbi években nálunk. Az alkalmazottak körében a szegénység Magyarországon a második legmagasabb az egész EU-ban, csak Bulgária van előttünk, még Románia vagy Litvánia is jobban áll ebből a szempontból: