Magyarország-Románia: 3-3

2015.09.03. 13:16
Románia megverhet minket fociban, de a gazdaságunk akkor is erősebb. Vagy legalábbis pár dologban jobbak vagyunk, de valójában lassan közeledik egymáshoz a két ország, néhány mutatóban pedig már lenyomnak minket. Hét grafikon a két országról.

GDP-növekedés? Ha hosszabb távon figyeljük a folyamatokat, látszik, hogy a két ország nagyjából együtt mozog, és bár voltak jobb időszakok Romániában, a magyar növekedés most izomosabb.


source: tradingeconomics.com

A munkanélküliség a válság után jóval magasabb volt Magyarországon, de az utóbbi időszakban mindkét országban jelentős volt a javulás, most pedig lényegében ugyanúgy állunk.


source: tradingeconomics.com

De a fiatalok munkanélküliségi adataival azért beviszünk egy gólt, nemrég még sokkal jobban álltak, mostanra átvettük a vezetést, nálunk jóval alacsonyabb a ráta.


source: tradingeconomics.com

Infláció szempontjából nálunk szintén jobb a helyzet, kicsivel nulla közelében állunk, míg náluk tart a csúnya defláció.


source: tradingeconomics.com

Elég korrupt mindkét ország, na de mi azért mégsem annyira. A magasabb érték kisebb korrupciót jelent. Mi nyertünk.


source: tradingeconomics.com

Mekkora az állam a GDP-arányában? A miénk nagyobb! De ez sajnos nem egyértelműen előny, sőt a legtöbben úgy gondolják, hogy kimondottan hátrány, ha a kormány a GDP nagyobb százalékát költi el évről évre. Szóval ebben sajnos rosszabbak vagyunk.


source: tradingeconomics.com

És a végére még egy hálószaggató román: a versenyképességi indexük már sokkal jobb mint a magyar, ami sajnos annyi mutatót tömörít egyszerre, hogy valójában a 10 pontot is érhetne, de itt most mégiscsak egyet ér, hogy ne nyerjenek: Magyarország-Románia: 3-3.


source: tradingeconomics.com