Azok a legboldogabbak, akikről a legkevésbé gondolná

2016.02.05. 14:30 Módosítva: 2016.02.05. 15:21

A brit Office for National Statistics új tanulmánya szerint a 65-79 éves korosztály tagjai a legboldogabbak, írja a BBC. Az eredmények alapjául szolgáló kutatást 300 ezer ember közreműködésével végezték, és azt találták, az élettel való elégedettség ebben a korosztályban ér a csúcsra, majd 80 felett hanyatlani kezd. 

A kutatás azt is kiderítette, hogy a középkorúak a legkevésbé boldogok, a 45-59 éves korosztály körében volt a legalacsonyabb az elégedettség mértéke, és ők számoltak be a legtöbb szorongásról. Ennek oka leginkább a család-munka egyensúly megtalálásának nehézsége, illetve hogy ez az a korszak az életben, amikor a gyerekek még nem feltétlen repültek ki, de már az idős szülőkről való gondoskodás is nyomhatja az emberek vállát. 

 

A statisztikusok nem csak korosztályok szempontjából csoportosították az embereket. Az is kijött például, hogy a házasok boldogabbak, mint az egyedül élők, elváltak, özvegyek, sőt akár a simán együtt élők is. Azok, akiknek van munkája, szintén jobban érzik magukat a munkanélkülieknél, bár ez talán nem olyan meglepő. A vallásosak, közülük is leginkább a hinduk, boldogabbak mint a nem vallásosak. A etnikai csoportok közül az arabok számoltak be a legtöbb szorongásról.  A kutatásból kiderült az is, hogy a nők többet szoronganak, mint a férfiak, de ettől még összességében többen érzik úgy, hogy értelmes az életük.