A hűtlen kezelés népszerűbb, mint a korrupció

2016.02.25. 17:31
1 hozzászólás

Magyarországon a hűtlen kezelés a leggyakrabban előforduló gazdasági bűncselekmény, a korrupció és vesztegetés csak a második a sorban - ez derült ki a PwC tanácsadócég legfrissebb felméréséből.  A tanácsadó cég által megkérdezett cégek 46 százaléka válaszolta azt, hogy előfordult hűtlen kezelés a vállalatnál az elmúlt 2 évben. Korrupcióról vagy vesztegetésről a cégek 38, adócsalásról 21 százalékuk számolt be.

 

Magyarország nagyjából követi a globális trendeket, az egész világon a hűtlen kezelés fordul elő a leggyakrabban. Sőt, nálunk valamivel jobb is a helyzet, mint világszinten, vagy a régióban, az egész világon ugyanis a cégek 63, Közép-Kelet-Európában pedig 64 százalékánál fordult elő ez a bűncselekmény. A jó hír az, hogy ez a legkönnyebben felderíthető gazdasági bűncselekmény is. 

Verjük viszont a térséget korrupcióban,

a közép-kelet-európai cégeknek ugyanis csak a cégek 24 százaléka számolt be ilyesmiről. Ez persze azt is jelentheti, hogy a magyar vállalatvezetők csak őszintébbek, mint a régiós kollégáik, de mást is jelenthet. A térség fehérgalléros bűnözői haladnak a korral, ugyanis Európának ezen a részén a második legnagyobb gondot a számítógépes bűnözés jelenti.

A PwC felméréséből az is kiderül, hogy az egy évvel korábbihoz képest

1 százalékkal visszaesett Magyarországon a gazdasági bűnözés,

az elmúlt hét évet nézve pedig 5 százalékkal kevesebb volt az ilyen bűncselekmény. A  tanácsadó cég szerint viszont a számok valójában arra az aggasztó tendenciára hívják fel a figyelmet, hogy a gazdasági bűnözés jelentős változáson megy át, amellyel a felderítési és ellenőrzési programok nem képesek lépést tartani.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.