A magyarok fele nem akar budapesti olimpiát

MZS 30 wizzair felmaraton-9132
2016.08.21. 12:16

A megkérdezettek 35 százaléka határozottan nem akarja, 15 százaléka pedig inkább nem támogatja, hogy Budapest rendezze a 2024-es olimpiát - ez derült ki a Publicus közvélemény-kutató cég augusztus 11 és 16 között készült, 1000 fős felméréséből. Támogatni csak a magyarok 45 százaléka támogatja, hogy nyolc év múlva nálunk legyen az olimpia, 5 százalék pedig nem tudott vagy nem akart válaszolni. Vagyis azok közül, akik egyáltalán választ adtak a kérdésre

többen nem akarják a Budapesti olimpiát, mint akik örülnének neki. 
 

A válaszadók többsége azt gondolja, hogy alapvetően jót tenne az ország ismertségének és megítélésének az olimpia, viszont túl drága lenne és csak a Fideszhez közeli vállalkozók zsebét tömnék a fejlesztések, miközben az erre szánt pénzt inkább az egészségügyre, az oktatási rendszerre vagy a szegénység felszámolására kellene költeni. 

 

Akik viszont támogatják az olimpiát, azoknak a többségét, 53 százalékát az sem bizonytalanítja el, ha az olimpia miatt a következő majdnem tíz évben csak Budapesten és környékén lennének fejlesztések az országban. Ha viszont feltesszük, hogy az olimpiai fejlesztések minden állampolgárnak legalább 125 ezer forintjába kerülnének, akkor már csak a támogatók 46 százaléka állna ki a projekt mellett, 46 százaléka pedig inkább kihátrálna a dologból.