no

Több mint hétmilliárddal adós a Kapuvári Hús

2012.12.04. 12:02 Módosítva: 2012.12.04. 14:12

Hitelezői tájékoztatót tartott kedden a Kapuvári Hús Zrt. felszámolóbiztosa Kapuváron. A tájékoztatón elmondta: a cég nagyjából 7,7 milliárd forinttal tartozik több mint száz hitelezőnek – jelentette munkatársunk a helyszínről. Jendrolovics Pál felszámolóbiztos kérdésünkre közölte, hitelezői választmányt nem alakítanak, mert reménytelen kifizetni az adósságokat.

Ekkora gyárnál még nem találkoztam ilyennel: semmilyen likvid tőke vagy likviddé tehető nincs – mondta a felszámoló. Nincs a bankszámlán pénz, tízmillió forint körül értéken volt legyártott termék, de azt már eladták. Most Kapuvári Hús-csomagolópapír van, továbbá a gyár és a gépek, ennyi a cég vagyona, sorolta Jendrolovics. Az adósságból 150 millió forint a bérköltség-tartozás; a dolgozókat egyébként holnap tájékoztatják a gyárban kialakult helyzetről és a cég adósságáról.

A kapuvári húsgyárat üzemeltető cég – illetve a birtokában lévő Kapuvári Bacon – pénzügyi helyzetet idén nyáron vált kritikussá. A vállalatot stratégiailag kiemelt jelentőségűnek nyilvánították, így amikor elkezdődött a felszámolása, akkor állami felszámolója lett. A két húsos cég dolgozóinak nagy részét októberben és novemberben elbocsátották.

 

A helyzet a felszámolás alatt sem javult: bár korábban a gyár újraindításáról szóltak tervek, ezzel szemben a múlt héten bírói zár alá került a cég egy része. November közepén már eldőlt az is, hogy a felhalmozott tartozás miatt heteken belül kikapcsolja az áramot a kapuvári húsgyárban a szolgáltató.

A cég, mint látható, az elmúlt években folyamatosan veszteségesen termelt, 2004 óta majdnem 3 milliárd forintnyi összesített mínusz volt az adózott eredménye. Bár az elmúlt években nőtt az árbevétele, ez sem volt elég a talpraálláshoz.

 

Ennek persze részben az is az oka, hogy a működése nem volt kellően hatékony: 2005-ben az anyagjellegű ráfordítás meghaladta az árbevétel 95 százalékát, 2009-ben már 98 százalék közelében volt. A vállalat árbevétel-arányos eredménye az elmúlt három évben nagyot romlott: 2009-ben még csak mínusz 3,09 volt ez a mutató (ami annál jobb, minél nagyobb), tavaly már mínusz 6,73-as szinten járt (a megugrott bevétel ellenére).