Lóhúsbotrány Franciaországban is

2013.02.12. 19:45

Lóhúst találtak Franciaországban a Picard mélyhűtött ételkészítményeket forgalmazó francia vállalat két, elvileg marhahúst tartalmazó bolognai lasagne-termékeiben, amelyeket egyébként a brit botrányt követően már február 6-án elővigyázatosságból kivontak a forgalomból – közölte kedden a márka egyik szóvivője.

Először fordult elő, hogy Franciaországban az elvileg marhahúsos készételekben lóhúst találtak. Eddig ez csak Nagy-Britanniában fordult elő a Findus svéd nagyvállalat Franciaországban előállított lasagne-készítményei esetében. A Findus után a Picard a második márka, amely érintett a lóhúsbotrányban.

A Picard közleményben jelezte, hogy a visszavont fagyasztott ételeket ugyanaz a Comigel nevű francia alvállalkozó állította elő, amely a Findus termékeit is készítette. A Picard két ételfajtát vont be, a bolognai lasagne-t és a chili con carnét.

A Picard többi 1200 készítményét nem érinti a csalás. A vállalat közölte: még várja annak a vizsgálatnak eredményét, amelynek célja megállapítani: mely szinten történt a csalás.

A kereskedelmi csalások francia ügynökségének munkatársai hétfőn házkutatást tartottak a Comigelnél és a vállalkozásnak a Romániából rendelt húst szállító Spanghero nevű francia cégnél. A vizsgálat eredményét szerdán vagy csütörtökön hozzák nyilvánosságra a francia hatóságok.

A botrány a múlt héten robbant ki, miután a brit Élelmiszer-szabványügyi Hivatal (FSA) nagy mennyiségű lóhúst talált a Findus nevű, fagyasztott hústermékek előállítására és nagybani forgalmazására szakosodott vállalat marhahúsosként megjelölt készítményeiben. A beszállító Spanghero bejelentette: feljelentést tesz a romániai vágóhíd ellen, ahonnan a húst rendelte. Daniel Constantin román mezőgazdasági miniszter ugyanakkor hétfőn azt állította: a román hatóságok szerint nincs olyan gyanú, hogy Romániában címkézték volna tévesen a hústerméket, s a lóhúst marhahúsként adták volna el az érintett román vágóhidak.