Megszűnik-e a túlzottdeficit-eljárás?

2013.05.12. 21:16

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az M1 A lényeg című műsorában azt mondta, hogy a Magyarország ellen indított túlzottdeficit-eljárás szempontjából a jövő évi hiány lehet az igazi kérdés.

Az EU tagállamai közül Magyarország ellen van érvényben a leghosszabb ideje túlzottdeficit-eljárás, ezt 2004-ben indították. Az eljárás megszüntetésének feltétele, hogy a tagország bizonyítsa, fenntartható módon, azaz két évre előre 3 százalék alatt képes tartani GDP-arányos államháztartási hiányát.

Varga szerint az idei költségvetési hiánnyal nem lehet gond, mert minimális intézkedéssel 3 százalék alatt tartható a bruttó hazai termékhez viszonyított hiányszint. Kérdéses, hogy a deficitszint 2014-ben tartható-e. A kormány és Brüsszel között folyamatos egyeztetés zajlik, de Varga szerint az Európai Bizottság kettős mércét alkalmaz. A politikus úgy fogalmazott, hogy míg más országoknak megengedik, hogy egy-két év múlva teljesítsék a 3 százalék alatti hiányt, addig Magyarországtól ezt azonnal elvárják.

A pénteken bejelentett költségvetési kiigazítás kapcsán Varga arról beszélt, hogy arról a kormány már döntött, és tájékoztatni fogja az Európai Bizottságot, amely értékelni fogja az intézkedéseket. Varga elmondta, hogy az Európai Bizottság május végén készíti el azt a javaslatot, amelyet az európai gazdasági és pénzügyminiszterek Ecofin tanácsa júniusban megvitat, és amely alapján döntenek a Magyarország elleni túlzottdeficit-eljárás esetleges megszüntetéséről.