no

Kamu indokokkal szórták ki az EU-s pályázatokat

2013.06.12. 16:46
Brüsszelben tavaly ősszel leállították több magyarországi uniós operatív program pénzkeretének utalását, azonban arról, hogy százmilliárdok hiányoznak az uniós pályázatok kifizetéséhez a NFÜ kasszájából, csak az utóbbi hetekben lehetett először hallani. Az eltelt időszakban a legkülönfélébb hivatkozásokkal tömegesen szórták ki a környezetvédelmi vagy gazdasági pályázatokat, hogy ne derüljön ki a pénzhiány.

Kamu indokokkal dobtak vissza az utóbbi hónapokban több uniós pályázatot is – állította az Indexnek több pályázatíró, és vállalkozó.

Az érintettek szerint a mondvacsinált okokra azért volt szükség, hogy ne derüljön fény arra, hogy valójában nincs is elég pénz a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél a meghirdetett programokra.

Mint ismert, az utóbbi hetekben derült ki, hogy tavaly novemberben Brüsszelben felfüggesztették a Magyarországnak szánt uniós pénzek utalását több fontos program esetében. Az unió egy vitás ügy miatt azóta visszatartja a környezetvédelmi (KEOP), a közlekedési (KÖZOP) és a társadalmi infrastruktúra (TIOP) operatív programok kifizetéseit, így azt ott meghirdetett pályázatokban csak a magyar költségvetésből származó önrész állt az NFÜ rendelkezésére. Az Európai Bizottságnak azzal a szabállyal van baja, amely magyar kamarai tagsághoz kötötte az építkezéssel járó beruházásokban a tervezésre kiírt közbeszerzésekben való részvételt.

Gyanúsan sok visszadobás

A napokban a parlamentben is szóba került az uniós programok pályázóinak kétségbe ejtő helyzete. Egy szocialista képviselő vetette fel a fejlesztési miniszternek, hogy újabban rengeteg pályázatot forráshiány miatt utasítanak el.

Az Indexnek nyilatkozó pályázatírók szerint azonban az őszinteségnek erre a fokára csak a kritikussá vált helyzetben értek el a bírálók. Korábban a könnyen elhárítható formai kifogások jelentették a kibúvót, ám ezek olyan tömegesen fordultak elő, hogy a szakma hamar gyanút fogott.

Az érintettek szerint gazdaságfejlesztés (GOP) kategóriában például szembetűnően megnövekedett azoknak az eseteknek a száma, ahol egyszerűen "magas kockázati tényezőnek" minősítették a projektet, és ezért nem fogadták be.

Tényleg egy aláírás miatt?

A KEOP pályázatok közül számos olyan esetet soroltak fel az Indexnek, amelyeknél minimális jóindulattal pótolhatóak lettek volna a kifogásolt részek, ám inkább kiejtették a hetek munkájával összeállított pályázati anyagokat. Hiánypótlás nélkül utasítottak el energetikai pályázatot többek között azért, mert az energetikai szakember elfelejtette az általa készített energetikai tanúsítás egyik oldalát aláírni.

Egy másik települési pályázatot azzal küldtek vissza, hogy a polgármester aláírásai nem eredetiek, jóllehet csak arról volt szó, hogy olyan sok helyen kellett aláírással ellátni a papírokat, hogy a sok szignó között becsúszott néhány félresikerült is.

Az egyik forrásunk azt állította, olyan esetről is tud, ahol a bírálók kifejezetten a saját kérésükre elkészült rész miatt buktatták el az uniós forrás igénylőjét. Az energetikai pályázat résztvevőjétől azt kérték a hiánypótlásban, hogy bontsa meg a költségeket, majd elutasították a pályázatot arra hivatkozva, hogy megbontották a költségeket.

Szándékos károkozás?

Többen felvetették, hogy egy jogállamban akár szándékos károkozásnak is minősíthetnék, hogy az uniós pénzek felett diszponáló szervek úgy írtak ki pályázatokat, hogy minimum sejtették: nem lesz rá elegendő forrás. A vállalkozások ugyanis így nem hogy profitálhattak a próbálkozásból, hanem előre tudható módon elvesztették a teljesen hiábavaló pályázatírás költségeit.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot vezető Németh Lászlóné sem vigasztalta különösebben a vállalkozói szférát. Azt mondta, hogy a 2007-2013 közötti költségvetési időszak Gazdaságfejlesztési Operatív Programjának (GOP) minden forrását lekötötték már. Ez pedig nagy valószínűség szerint azt jelenti, hogy azok a pályázatok, amelyeknek az idén tavasszal elmaradt a kiírása, nem csupán csúszni fognak, hanem elmaradnak.

Az mfor.hu cikke szerint a miniszter azt is megerősítette, hogy összesen 879 darab szakmailag megfelelő pályázat parkoló pályára került a forráshiány miatt. Nagy részük a GOP-os kis- és középvállalkozások közül került ki, ahol 512 projekt került tartaléklistára 9 és fél milliárd forint értékben.