Meghívták a GVH-t is a kartellgyűlésre

2013.07.04. 16:07

A dinnyetermelők és a szakmai, valamint az érdekképviseleti szervezetek, továbbá a nagy áruházláncok képviselői egyeztettek a minisztériumi szakemberekkel, idén is egyeztettek Budai Gyula vezetésével.

Az egyeztetés lényege az állami promociós kampány, illetve egy megállapodás, hogy a kereskedők közül senki ne adja túl olcsón a dinnyét, mert akkor lehet, hogy lesz olyan termelő, akinek ez nem éri majd meg. Ez az ármegállapodás a kartell, súlyosan károsítja a fogyasztókat, jelentős részben ez ellen jött létre egyáltalán a versenytörvény és az ezt ellenőrző GVH. A dologban az a legérdekesebb, hogy a GVH-t is elhívták erre az egyzetetésre. Ők nem mentek el, és Budai Gyula szerint ezt az "egyeztetés résztvevői nehezményezték".

Ehhez azt érdemes tudni, hogy a GVH egy tavalyi törvénymódosítás miatt nem vizsgálhat kartelleket a mezőgazdasági termékeknél, pontosabban ehhez azóta a vidékfejlesztési miniszter beleegyezése is szükséges. A dolog legkomolyabb szépséghibája, hogy épp a Vidékfejlesztési Minisztérium találta ki az egész kartellt. Le is állították a vizsgálatot, hiszen a vidékfejlesztési miniszter szerint nagyon is rendben volt a dinnyekartell.

Épp ezért most külön érdekes, hogy magára az egyeztetésre is elhívták volna őket, megkérdeztük  a GVH-t is, hogy miért hagyták ki a versenyszempontból teljesen újszerű rendezvényt. Ők annyit válaszoltak, hogy Budai Gyulának küldött leveleükben jelezték, hogy "nyitottak a dinnyepiaci helyzet áttekintését célzó szűkebb körű, szakértői egyeztetésre, amennyiben erre a Vidékfejlesztési Minisztérium igényt tart."