NAV-botrány: az ÁSZ nem szirénázik

2013.11.27. 16:54

"Az ÁSZ nem olyan, mint a tűzoltóság, amely szirénázva kivonul tűz esetén" - ezzel indokolta az Állami Számvevőszék, hogy miért nem kezd most vizsgálatot az adóhivatal ellen Horváth András, volt NAV-os vádai nyomán.

Közölték, az ÁSZ nem nyomozó hatóság, az ellenőrzéseit nyilvános ellenőrzési terv alapján végzi. Az ÁSZ nem olyan, mint a tűzoltóság, amely szirénázva kivonul tűz esetén, az ÁSZ ellenőrzi a tűzvédelmi szabályok meglétét és azok betartását, felhívja a figyelmet tűz veszélyeire, illetve egy tűzeset kapcsán utólag az okokat és a felelősöket állapítja meg.

A Domokos László vezetteÁllami Számvevőszék köteles ellenőrizni az Országgyűlés döntése alapján, valamint ellenőrzést végezhet a kormány felkérésére. "Az ezen túlmenő megkereséseket minden esetben jelzésként kezeljük, az ellenőrzéseink tervezése során azokat a kockázat-kezelési rendszerünkbe beépítjük, figyelembe vesszük és hasznosítjuk." Áttételesen mégis sor kerül majd a NAV tevékenységének vizsgálatára, de legközelebb majd csak jövőre, amikor a 2013-mas költségvetés végrehajtását ellenőrzik majd.