Zuhan a rubel, ki tudja hol áll meg

2014.12.10. 19:20

Zuhan a rubel, ráadásul az se jó hír az orosz gazdaság számára, hogy miközben az olaj világpiaci ára ismét ötéves mélypontjára csúszott, a Kőolaj-exportáló Országok Nemzetközi Szervezete (OPEC) megváltoztatta az előrejelzését, és most már úgy látják, kevesebb olaj fog fogyni a világban, mint amennyire eredetileg számítottak – írja az MTI.

Szerda este a rubel a dollárral, és az euróval szemben is gyengült (1,1 és 1,6 százalékkal). A Brent olaj ára pedig 4,38 százalékkal 63,92 dollárra esett. Oroszország exportjából az olaj- és földgáz részesedése kétharmadra rúg, így az olajárak csökkenése erősen befolyásolja az ország kereskedelmi mérlegét.

Az utóbbi hetekhez képest a rubel szerényebb mértékben gyengült, részben azon piaci várakozások miatt, hogy a jegybank határozott döntést hoz csütörtökön az árfolyam megtámogatására. A Reuters által megkérdezett elemzők arra számítanak, hogy a központi bank 1 százalékponttal 10,5 százalékra emeli az irányadó kamatot.

A jegybank a múlt heti 4,5 milliárd euró után hétfőn 400 millió dollár értékben hajtott végre nyíltpiaci beavatkozást: a céljuk az volt, hogy megállítsák a rubel zuhanását.