Demján saját zsebből kártalanít

2015.05.27. 12:29 Módosítva: 2015.05.27. 14:15

Demján magánvagyona terhére kártalanítja azokat a kkv-kat, akik a legkevésbé tudják elkerülni az Arcadom csődjét. Ma az első 20 vállalkozó kapja meg a tájékoztató levelet. Ezt a programot a Sigma Faktoring Zrt.-vel közösen fogják megoldani, mert a kötelezettségek vásárlásához kell egy pénzügyi szervezet, ezért rajtuk keresztül megy a dolog majd.

A Fővárosi Bíróság január 16-án elrendelte az Arcadom Zrt. építőipari vállalat felszámolását. A menedzsment és a tulajdonosok még megkíséreltek egy felszámolási egyezséget létrehozni. Abban bíztak, hogy ebben minden hitelező partner lehet. Ezzel ugyan el lehetett volna kerülni a társaság megszüntetését, de ez nem sikerült.

Demján Sándor már januárban megígérte, hogy ha nem  lesz más út, akkor magánvagyona terhére jelentős részben kártalanítja majd a befektetőket. Demján már korábban is rendesen pénzelte a vállalkozást, saját zsebből kb. 8 milliárdot adott az Arcadom és a leányvállalatai túléléséhez. Ez sokáig elég is volt, a tartozás egymilliárd forint alá csökkent, de a felszámolás elkerüléséhez ez sem volt elég. 

A kicsiknek ígér segítséget Demján

A Sigma készpénzért megvásárolja a hitelezőktől a követeléseiket, az eredeti tőketartozás 70 százalékáért. Ha a faktoring cég a felszámolásból még kap pénzt, azt majd még tovább adja a hitelezőknek.

A felszámoló áprilisban hitelezői gyűlést tartott, az összes bejelentett hitelezői igény

  • 17,9 milliárd forint,
  • ebből 7,5 kétes, vitatott vagy elutasított, de
  • 10,3 milliárd igazolt és elfogadott. 

Ebből 6,36 milliárd Demján cégeihez köthető, ő az Arcadom legnagyobb hitelezője. Ezen kívül egy jelentős hitelezője volt az Arcadomnak, a Raiffeisen, nekik 3 milliárddal tartoznak.

A fennmaradó 340 millió forint elismert kishitelezői követelés, nekik. Az összeg lehet több, mert még nem minden követelést bíráltak el, nem döntött mindenhol a bíróság, ezért még 200 millió forintos kishitelezői igény lehet elképzelhető, de sehogy sem lesz több, mint a teljes követelésállomány 5 százaléka. Ezeket a követeléseket fogják most megvásárolni.

A hitelezőktől azt kérik, hogy a számlákat, teljesítési igazolásokat, bizonylatokat küldjék el a faktor cégnek lehetőleg 5 napon belül. Ezután szerződést köt velük a faktorcég, és a követeléseik 70 százalékát ki is fizeti. Aztán két év múlva, amikor várhatóan vége lesz a felszámolásnak, a maradék 30 százalékot is megkapják az érintettek - ígérik Demjánék. 

Elhangzott, hogy 1-2 héten, vagy 1-1,5 hónap múlva ki lesznek fizetve a vállalkozók. Demjánék szerint az óvatosság azért sem árt, mert nyerészkedő üzleti körök arra biztatták az alvállalkozókat, hogy tegyenek feljelentést az ügyben. A szentesi szállodaberuházás kapcsán Tarjányi Péter által részben vezetett üzletkör több száz millió forintot vitt el az Arcadom zrt-től. Ő azt javasolja, hogy ennek járjanak utána Demjánék, tegyenek lépéseket.36 millió jár az általa képviselt alvállalkozóknak, Demján szerint június végén Demján kifizetik ezeket a követeléseket.