17 milliárddal tartozik Demján cége

Untitled-1
2015.05.23. 08:37

Ahogy azt pénteken megírtuk, Demján Sándor Arcadom Zrt. nevű cége ellen csalás gyanújával nyomoz a rendőrség, miután feljelentették az alvállalkozói. Leskó Imre kisvállalkozó, a Stonework Kft. tulajdonosa két társával közösen a Kőérberek Tóváros lakóparki projekt kapcsán úgy döntött, feljelenti az Arcadomot, miután nem fizették ki őket.

A Népszabadság úgy tudja, hogy a három alvállalkozónak elege lett abból, hogy hiába követelik a pénzüket az elvégzett, és nem kifogásolt minőségű munkák után, hiába nyernek pereket, amelyekben a bíróság fizetésre kötelezi az Arcadomot, nem kapják meg a pénzüket.

Az egyik cég azt állítja, hogy rávették őket, hogy engedjen 30 százalékot a már elvégzett munka árából, de a fennmaradó 5,2 millió forintot sem kapta meg. De több cég állítása szerint a munka elvégzése után azt az ultimátumot kapták a cégtől, hogy vagy elfogadják az eredetileg kialkudott ár 50-70 százalékát vagy nem kapnak semmit.

A felszámoló kimutatása szerint az Arcadom 200 hitelezője összesen 17 milliárd forintot követel a cégtől. Ebből 10 milliárd jogosságát nem vitatja a cég, de nem fizeti ki a számlákat. Januárban arról számoltunk be, hogy a Fővárosi Bíróság elrendelte az építőipari vállalat felszámolását. A cég banki hiteltartozása összege a Raiffeisen Bankkal szemben 3,4 milliárd forint, ami a hitelszerződésben rögzített garanciák, biztosítékok alapján előnyösen rangsorolt. Más banki tartozása nincs a vállalatnak.

A csalás miatt indult nyomozásban a 11. kerületi rendőrség egyelőre csak dokumentumokat kért be a cégtől május 30-i határidővel. A felperesek a büntetőfeljelentéssel egyidőben polgári peres eljárást is indítanak.

A Népszabadság szerint az alvállalkozókat nyugtalanítja, hogy az Arcadom büntetőügyekben eljáró ügyvédje a korábbi 11. kerületi rendőrkapitány, Czellér Ferenc. A lapnak Czellér azt mondta, nem tud a cég elleni feljelentésről, ahogy az elrendelt nyomozásról sem. Demján Sándort a Népszabadságnak nem sikerült elérnie, egyelőre máshol sem reagált a cége ellen elrendelt nyomozás hírére.

A vállalkozó a 100 leggazdagabb magyar nevű kiadvány idén májusi száma szerint a 4. leggazdagabb ember Magyarországon, vagyonát 93 milliárd forintra becsülik.