Andy Vajna lecsúszott az online sportfogadásokról

2015.07.02. 19:49

Andy Vajna már egészen közel volt ahhoz, hogy az internetes sportfogadásokból is hasznot húzzon, de végül a parlament gazdasági bizottsága nem hagyta jóvá a fideszes Bánki Erik módosító javaslatát, amely egészen leplezetlenül Andy Vajnát és a másik kaszinókoncesszió tulajdonost, Szima Gábort jutatta volna előnyhöz, írja a Hvg.hu.

Bánki (aki a parlament legaktívabb vállalkozóit összesítő listánkon is szépen szerepelt) ugyanis úgy módosította volna a szerencsejáték-törvényt, hogy ne csak az állami Szerencsejáték Zrt. foglalkozhasson internetes sportfogadással, hanem azok is, akik kaszinókoncessziót kaptak az államtól.

A sportfogadás elég nagy biznisz, a Szerencsejáték Zrt. tavaly 110 milliárd forint árbevételt könyvelt el ezen, bár ebben benne vannak az olyan klasszikus és offline játékok, mint a Totó és a Tipp-Mix, de a 2013-ban indult Tippmixpro.hu is több, mint 10 milliárd forint bevételt hozott. A módosító szerint a klasszikus offline fogadás maradna állami kézben, a neten viszont Vajnáékon keresztül is lehetne meccsekre, agár-és lóversenyekre fogadni.

A Rogán Antal vezette gazdasági bizottság és nyomában a törvényalkotási bizottság csütörtökön azt javasolta, hogy az online sportfogadás maradjon továbbra is állami monopólium  (a Szerencsejáték Zrt . és lóversenyfogadás esetén a Magyar Lóversenyfogadást-szervező Kft. joga). Azért a parlamenti bizottságok az online kaszinójáték szervezését adnák Vajnának és Szimának ítélték,  ráadásul kizárólagossággal és ingyen. Vagyis az amúgy is fizetett koncessziós díjon felül, további fizetési kötelezettség nélkül.

A Hvg.hu szerint a bizottságok ezen kívül több intézkedést javasolnak a szerencsejátékosok védelmére. Így a szervezők kötelesek lesznek tájékoztatást adni „a túlzásba vitt szerencsejáték ártalmairól”. Online játék esetén pedig maga a játékos kérheti például, hogy maximálják az általa tétként megtehető összeget vagy a veszteség mértékét. (Az önkorlátozást a most hatályos törvény is lehetővé teszi, de nem részletezi.) A kormány pedig felhatalmazást kapna további védő és korlátozó intézkedésekről szóló rendeletek meghozatalára.