Ki nem találja, kinek a földjét árverezi el először az állam

2015.10.16. 14:49

Az elsők között hirdette meg a Nemzeti Földalap (NFA) azokat az állami földeket, amelyeket a Simicska Lajos és Nyerges Zsolt nagybefektetők érdekeltségében lévő Mezort-csoport bérel jelenleg – írja az Agrárszektor.

Győr-Moson-Sopron megyében a mosonmagyaróvári Lajta-Hanság Zrt., Vas megyében pedig a Sárvári Mezőgazdasági Zrt. és a Szombathelyi Tangazdaság Zrt. államtól bérelt földjei kerültek fel máris az értékesíteni kívánt területek listájára, amelyeket az NFA csütörtök éjjel jelentett meg saját honlapján.

A K-Monitor korábbi információi szerint a Simicska és Nyerges agrárcégei összesen csaknem 25 ezer hektár után kaptak uniós területalapú támogatásokat 2014-ben, és feltételezhető, hogy megművelt földjeik nagy részét az állami területek teszik ki. A Lajta-Hanság Zrt., a Sárvári Mezőgazdasági Zrt. és a Szombathelyi Tangazdaság Zrt. a 2001-es privatizációval együtt kapta bérbe az állami földeket, mégpedig 50 évre.

Így a földeladások ellenére sem kell tartaniuk földjeik azonnali elvesztésétől, mivel hatályos bérleti szerződéseik 2051-ben járnak le.

Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a vevők még évtizedekig nem vehetik birtokba az elárverezett földeket, hiába szerzik meg most a tulajdonjogot. Mint az Agrárszektor.hu beszámolt róla, a haszonbérleti díjak miatt viszont már rövid távon viták robbanhatnak ki, ha az új tulajdonosok az NFA által eddig kért díjakat alacsonynak találják, és a piaci díjmegállapítás érdekében a szerződések egyoldalú módosítását kezdeményezik a bérlő cégeknél. Nem kizárt, hogy ennek nyomán bírósági perek is indulnak majd.

Pénteken írtuk meg, hogy megjelentek az első, 3 hektárnál nagyobb állami földekről szóló hirdetmények is a Nemzeti Földalapkezelő honlapján, úgyhogy visszavonhatatlanul elkezdődött a kormány nagy földprivatizációs programja. Egyelőre Budapest környékén, Győr-Moson-Sopron, Heves, Nógrád, Vas és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében lévő földek kerültek föl az oldal „Értékesítés” menüpontjába, de a lista innentől folyamatosan bővül majd. A hirdetményekben már az is ott van, hogy pontosan hol és mikor lesznek az árverések. Érden például már egy hónap múlva, november 16-án reggel lehet licitálni, ez lesz a legkorábbi időpont.

Akit bővebben érdekel a kormány új földprogramja, az ezzel a cikkel  kezdheti az olvasgatást.