Rezsicsökkentés a nukleáris milliárdokból? Aszódi Attila is ellenzi az ötletet

2015.11.17. 12:16

Aszódi Attila, a paksi bővítésért felelős kormánybiztos is ellenzi azt a Miniszterelnökségen született ötletet, amely szerint le lehetne állítani Paks befizetéseit a nukleáris alapba. Mint megírtuk, egy Németh Lászlóné államtitkárságán készült vitairatban azt javasolták, hogy 2017-től a paksi atomerőmű befizetéseit függesszék fel, a felszabaduló összeget pedig fordítsák a rezsicsökkentés fenntartására.

A kiszivárgott ötletet, amelyet később Németh Lászlóné nagy vitát kiváltó lehetőségnek nevezett, széles körben ellenezték. A reakciókból úgy tűnt, hogy a nukleáris hulladékok kezelésére félretett pénzek felélését sem a fejlesztési minisztériumban, sem a zöld szervezetekben, sem pedig a szakmai körökben nem néznék jó szemmel, de még uniós irányelv is tiltja.

Most az Index kérdésére egy keddi sajtóbeszélgetésen Aszódi Attila kormánybiztos is azt mondta, ellenezne egy ilyen intézkedést, az alap befizetéseit nem lehet leállítani, hiszen a felhalmozott állománynak fedezetet kell nyújtania az erőmű üzemeltetése alatt keletkező radioaktív hulladék és kiégett üzemanyag kezelésére, és a blokkok leszerelésére.

Paks befizetéseinek leállítása pedig uniós szabályt is sértene. Az EU előírja, hogy a tagállamoknak megfelelő finanszírozási rendszert kell kialakítaniuk, amely biztosítja, hogy azoknak a szervezeteknek kell állniuk a radioaktív hulladék és kiégett üzemanyag kezelésével kapcsolatos költségeket, amelyeknél azok keletkeztek. Aszódi azt mondta, tudomása szerint egyelőre mindössze egy tervről van szó, a kormány nem döntött róla.