Tényleg a paksi pénzből csökkentenék a rezsit

D ATI20151009035
2015.11.05. 14:41 Módosítva: 2015.11.05. 14:41

Nem állna le a kormány az energiapiaci terjeszkedéssel, erősített rá újra az Index által korábban ismertetett kormányzati elképzelésekre Németh Lászlóné, a miniszterelnökség államtitkára a Portfolio Energy Investment Forum 2015 konferenciáján.

A konferencián az államtitkár hosszan beszélt arról, hogy a kormány eddig milyen lépéseket tett az energiapiacon, a Mol részvények visszavásárlásától a Paks II beruházáson át a nemzeti közmű felállításáig és a Főgáz-csoport teljes állami tulajdonba kerüléséig. Ezzel a nemzeti közműszolgáltatás kiépítésének első szakasza lezárult, a Miniszterelnökség pedig két lehetséges utat lát most maga előtt:

  1. A kormány vagy abbahagyja a földgáz, az áram és a távhőszektorban elkezdett építkezést és inkább a rendszer tökéletesítésére koncentrál,
  2. vagy nem hagyja abba, vagyis tovább bővítik a nemzeti közműszolgáltatást, vagyis újabb energiacégeket venne meg.

Hogy melyik úton indulnak majd el, azt nem nehéz kitalálni abból, hogy Németh Lászlóné szerint a második opció " az ország számára előnyösebb". Erről a forgatókönyvről a Miniszterelnökségen már készült is egy konzultációs anyag, ismerte el az államtitkár a lapunk által korábban megszerzett és bemutatott elképzelések valódiságát. Ebben egyebek mellett arról írtunk, hogy a következő években még 955 milliárd forintot fordítanának energiacégekre.

  • újabb elosztótársaságokban szerezne tulajdont az állam;
  • ezeket szétválasztaná a Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. alá tartozó szolgáltató és a rendszert üzemeltető, az Első Nemzeti Infrastruktúra Alap alá tartozó cégekre;
  • a vásárláshoz 2018-ig az MFB adna áthidaló hiteleket, amiket 2019-től egyéb finanszírozási megoldásokkal váltanának ki, nemzetközi és hazai tőkebefektetőket keresnének, és még az is lehet, hogy a lakosságnak is csinálnak valamilyen eszközt, hogy ők is befektethessenek a projektbe.

Másik cikkünkben leírtuk azt is, hogy a konzultációs anyagban azt tervezik, hogy a paksi erőműnek a nukleáris hulladék kezelésére szánt pénzét is inkább a rezsicsökkentés fenntartására fordítják. Németh Lászlóné ezt nagy vitát kiváltó lehetőségnek nevezte. Hangsúlyozta, hogy ez uniós és nemzetközi szervezetekkel való konzultációt igényel.

A konzultációs anyag, amelyet azóta már a kormány elé is terjesztettek, azzal számol, hogy így

a Paksi Atomerőműben megtermelt áramot az egyetemes szolgáltatókon keresztül önköltségi áron tudnák adni a lakosságnak,

A Miniszterelnökség számításai szerint a ma 11,42 Ft/KWh áramárat 9,56 Ft/KWh önköltségi árra lehetne csökkenteni.

A kormány azzal is kalkulál, hogy ha az állami földgázkereskedő cégek olcsóbban jutnak hozzá a földgázhoz, akkor az ezen elért nyereséget visszaforgatnák rezsicsökkentésre, a szolgáltatások fejlesztésére és a nemzeti közműszolgáltatás rendszerének gazdaságos működtetésére.  • Bérelnék
  • Bankszámla