52 fiatalt hozott haza a kormány

2015.12.08. 07:03

Összesen 52 fiatal jött haza Angliából dolgozni a Gyere Haza, fiatal! program segítségével - árulta el az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (OFA) az Index kérdésére. Az áprilisban indult program a külföldön dolgozó magyar fiatalok hazatérését segíti lakhatási, letelepedési támogatással és megfelelő munkahely biztosításával. A hivatal adatai alapján december elejéig:

  • a program honlapján 3500 fő regisztrálta magát.
  • A programhoz 412 fő csatlakozott, tehát ők töltötték ki a szükséges nyilatkozatokat.
  • 52 fő már Magyarországon dolgozik.
  • A partnercégek száma 125 darab, náluk összesen 1208 betöltetlen állás van.
  • A Facebook-elérések száma 23 858, 2199-en lájkolják az oldalt.
  • A programot 100 millió forintból indították, úgy számoltak, hogy ennyiből nagyjából ötven fiatalt lehet hazacsábítani.
Vagyis a kormány közel 2 millió forintot szánt egy fiatal hazahozására.

Egy ábrán azt is összeszedtük, hogy a legfontosabb számok hogyan változtak június közepe óta, amikor az OFA-nál legutoljára érdeklődtünk ilyen részletességgel a program felől.

 

Az OFA kérdésünkre azt írta, sokan érdeklődnek a program iránt más külföldi országokból is, a világ minden tájáról, és hogy a PILOT (tehát kísérleti) program keretében 50 fő hazatérést vállalták, de ezt már túl is teljesítették. A kérdésre, hogy az Egyesült Királyságon túl is tervezik-e bővíteni a programot, azt a választ kaptuk, hogy "a program bővítésére láthatóan van igény".

A csatlakozottak többsége átlagosan fél évet jelöl meg reális időpontként, amikor arról kérdezik őket, hogy a csatlakozástól számítva mennyi idő múlva akarnak hazajönni.

A programban jelenleg 125 cég ajánl 1208 darab állást. Az OFA azt is elárulta, hogy ezek között sok a magas szakmai tudást, tapasztalatot igénylő munkakör is, de jellemzően nem ezeket pályázzák meg a hazatérő fiatalok, főként, ha nem a végzettségüknek megfelelő munkakörben dolgoztak külföldön. Akik azonban külföldön a nyelvtudás mellett szakmailag is tudtak fejlődni, nagy eséllyel pályázzák meg ezeket az állásokat.