Lázár János családja is bevásárolt állami földből

2016.01.14. 11:19

A miniszterelnökséget vezető miniszter édesapja és nagybátyja is élt a fideszes gazdaszervezet által kilobbizott és a fideszes kormány által gyorsan levezényelt földárveréseken. A Blikk csütörtöki számában azt írja, a miniszter rokonsága összesen 220 millió forintért privatizált földeket.

Idősebb Lázár János, a miniszter édesapja 14 hektárt nyert 37,6 millió forintért, nagybátyja, Gyapjas Károly pedig 116 hektárt nyert 180 millió forintért. Gyapjas annak a Gorzsai Mezőgazdasági Zrt.-nek az igazgatósági tagja és többségi tulajdonosa, amelyikben Lázárnak is van egy kis tulajdonrésze, a 2015-ös vagyonnyilatkozata szerint 2 százaléka. 

A Blikk azt írta, a Miniszterelnökség, amikor megerősítést kértek, hogy Lázár apja nyert-e földet, annyit válaszolt, hogy sok Lázár János van Hódmezővásárhelyen, de végül elismerte, hogy a földnyertes Lázár nemcsak névrokona a miniszternek. 

A névazonosság miatt korábban megjelent az is, hogy maga a miniszter nyerhetett az árveréseken, ez azonban nincs így, Lázár most nem gyarapította a Blikk szerint nagyjából 56 hektárnyi földvagyonát.

A Blikk azt is kiderítette, hogy Győrffy Balázs, a földprivatizációért leginkább lobbizó fideszes képviselő még több földet nyert, mint amennyit eddig tudni lehetett. Pár napja kiderült, hogy a képviselő, aki a Nemzeti Agrárkamarának is az elnöke 15 hektárt vett Veszprém megyében, most viszont kiderült, hogy emellé még egy 42,5 hektáros birtokot is vett, 67 millióért. Ezzel a képviselőnek összesen 58 hektár földje van.