Háromnegyed milliárdért licitált állami földekre a Lázár család

2016.01.25. 06:42

Lázár János és rokonsága volt a legnagyobb nyertese az állami földárveréseknek Csongrád megyében – állítja a hétfői Blikk.  A lap már korábban beszámolt arról, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter rokonsága összesen 220 millió forint értékben licitált állami földekre, de mostani számításai szerint a család 

több mint háromnegyed milliárd forint értékben, 505 hektárnyi földet vásárolt fel.

Ugyanis Lázár édesapján és nagybátyján kívül újabb rokonok is feltűntek a vásárlók között.

Lázár unokatestvére és annak hozzátartozója 376 hektárnyi földet vitt el több mint félmilliárdért. Gyapjas Károly lánya, Gyapjas Mária a Hódmezővásárhely melletti Óföldeákon 141 hektárt szerzett meg, a vele egy háztartásban élő Légrádi József pedig Makón, Hódmezővásárhelyen, Óföldeákon és Földeákon jutott összesen 234 hektáros birtokokhoz.

A Blikk szerint a rokonok láthatólag összehangolták a vásárlásokat, Makón például Gyapjas Károly 115 hektáros szántója szomszédos lett Légrádi József százhektáros birtokával, vagyis itt egy két Margitsziget nagyságú, összefüggő terület került a Lázár família birtokába.

Lázár János a Blikknek úgy kommentálta a családi földvásárlást, hogy rokonai évtizedek óta mezőgazdasággal foglalkoznak, és minden feltételnek megfelelnek, hogy a liciteken részt vegyenek. Ráadásul nyílt árveréseken, esetenként a piaci eladási ár többszöröséért jutottak a földterülethez – igaz, arról nem nyilatkozott, hogy milyen banki feltételekkel kaptak hitelt ehhez.

Ahogy azt korábban sejteni lehetett, a földárverések során óriási birtokhoz jutott az Orbán-kormány és klientúrája. Mészáros Lőrincen kívül a miniszterelnök veje is nagybirtokossá vált; Győrffy Balázs fideszes képviselő, az Agrárkamara elnöke pedig egy által benyújtott törvénymódosítással tudta rátenni a kezét némi extra földre.