Elemér
5 °C
16 °C

Háromnegyed milliárdért licitált állami földekre a Lázár család

2016.01.25. 06:42

Lázár János és rokonsága volt a legnagyobb nyertese az állami földárveréseknek Csongrád megyében – állítja a hétfői Blikk.  A lap már korábban beszámolt arról, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter rokonsága összesen 220 millió forint értékben licitált állami földekre, de mostani számításai szerint a család 

több mint háromnegyed milliárd forint értékben, 505 hektárnyi földet vásárolt fel.

Ugyanis Lázár édesapján és nagybátyján kívül újabb rokonok is feltűntek a vásárlók között.

Lázár unokatestvére és annak hozzátartozója 376 hektárnyi földet vitt el több mint félmilliárdért. Gyapjas Károly lánya, Gyapjas Mária a Hódmezővásárhely melletti Óföldeákon 141 hektárt szerzett meg, a vele egy háztartásban élő Légrádi József pedig Makón, Hódmezővásárhelyen, Óföldeákon és Földeákon jutott összesen 234 hektáros birtokokhoz.

A Blikk szerint a rokonok láthatólag összehangolták a vásárlásokat, Makón például Gyapjas Károly 115 hektáros szántója szomszédos lett Légrádi József százhektáros birtokával, vagyis itt egy két Margitsziget nagyságú, összefüggő terület került a Lázár família birtokába.

Lázár János a Blikknek úgy kommentálta a családi földvásárlást, hogy rokonai évtizedek óta mezőgazdasággal foglalkoznak, és minden feltételnek megfelelnek, hogy a liciteken részt vegyenek. Ráadásul nyílt árveréseken, esetenként a piaci eladási ár többszöröséért jutottak a földterülethez – igaz, arról nem nyilatkozott, hogy milyen banki feltételekkel kaptak hitelt ehhez.

Ahogy azt korábban sejteni lehetett, a földárverések során óriási birtokhoz jutott az Orbán-kormány és klientúrája. Mészáros Lőrincen kívül a miniszterelnök veje is nagybirtokossá vált; Győrffy Balázs fideszes képviselő, az Agrárkamara elnöke pedig egy által benyújtott törvénymódosítással tudta rátenni a kezét némi extra földre.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.