Tuzson szerint létrejön a Rogán-féle államosított turizmus

2016.02.26. 14:04

Tuzson Bence, a Rogán Antal alá tartozó kommunikációs államtitkár szerint létrejön a Rogán kezdeményezte állami turisztikai szuperszervezet, mondta a BKIK rendezvényén az MTI szerint. Viszont azt is elmondta, hogy nem tudják még, hogy pontosan mit kaphat meg az új, állami Nemzeti Idegenforgalmi Ügynökség, de az nem jó, hogy eddig "szétforgácsolódtak az erőink", mivel a két gazdasági minisztérium, az NFM és az NGM egyaránt kezelt egyes turisztikai területeket. Ezért kell egy új szervezet. A BKIK említett rendezvényének egyébként Rogán volt a fővédnöke.

Az NGM nem adná Rogánnak a turizmust

Korábban már azt is megszellőztették, hogy ez a Nemzeti Idegenforgalmi Ügynökség Rogán Antalék felügyelete alatt működne, és nem a piaci szereplők helyét akarnák átvenni, csak rajtuk futna keresztül minden fontos folyamat. Az eddig is állami Magyar Turizmus Zrt.-t pedig bedarálnák vagy legalábbis jelentősen átszabnák. Rogán egyelőre viszont hiába startolt rá az egyre több uniós és magánpénzzel járó turizmusra, Varga Mihály és a NGM határozottan nem szívesen adná át a területet.

Miután kiderült, hogy az EU-ban törvénysértőnek bizonyult a cafeteria rendszerünk államosítása, Tuzson elmondta még, hogy az eddigi rendszert továbbra is fenn kell tartani, csak találni kell egy nem törvénysértőt. Ezen Trócsányi igazságügyminiszter vezetésével dolgoznak már.  

Tuzson kifejtette azt is, hogy ha elmegyünk máshová, akkor mást látunk majd ott, mint otthon. És a külföldi újságírók gyakran nem látják jól, hogy mit miért csinál a kormány, ezért az idegenvezetők feladata is az, hogy a hozzánk érkező külföldiek megfelelő képet kapjanak a témában. A kormány olimpiai vágyairól elmondta, hogy már az önmagában növeli az elismertségünket, hogyha pályázunk egy olimpiára.

Rogán egy másik munkatársa, az OKJ-s tanfolyamát diplomával összekeverő Bánki Erik elmondta, hogy sokat akarnak még építkezni, főleg sportcsarnokokat. Például csak a vizes világbajnokságra 80-100 ezer vendéget várnak, főleg sportolókat és az edzőiket.  És ha megépül az új, óriási konferenciaközpont is, akkor a világ három legjobb konferenciavárosa közé kerülhetünk. Ő az olimpiai ötletről azt mondta, hogy ha meg is nyernénk, az "általunk még fel nem mérhető lehetőségeket" hozna. A turizmus kapcsán pedig még elmondta, hogy Budapest 10 éven belül Prágát simán lenyomhatja, Béccsel pedig egy szinten lehet, ha "összefogunk" és "hiszünk benne".