Habony, Rogán és Tiborcz barátai szép és olcsó ingatlanokhoz jutottak

2017.02.22. 16:47

A Heti Válasz cikke szerint az év elején a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő által elárverezett három nagyértékű ingatlan közül mindegyik valamilyen módon Rogán Antal, Habony Árpád ás Tiborcz István ismerőseinek tulajdonába került a friss földhivatali dokumentumok alapján.

A Four Seasons mögötti épületet 3,87 milliárdért vitte el az EastCastle Investments Kft, mely a máltai EastCastle Investments Limited Liability Company magyarországi leánycége. Ezt a céget Dina Moshavi tulajdonolja, aki Habony Árpád grúz-izraeli barátjának, Michael Gagelnek a tesvére.

Az árverés nyertese egyébként nem veheti birtokba az épületet, mert a kiírás szerint köteles ingyen bérbe adni az épületet az ott működő Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek (OGYÉI) -, amíg az MNV át nem költözteti azt. Ez a kitétel egyébként azért fontos, mert így a licitálónak tényleg csak akkor érheti meg az ingatlan megvétele, ha biztos lehet benne, hogy az állam hamarosan kiköltözteti az OGYÉI-t az épületből, aminek a bizonyosságáról jelenleg hivatalosan nem lehet tudni semmit. A lap szerint az MNV-t egyébként semmi nem kötelezi arra, hogy valaha is kiköltöztesse az OGYÉI-t az épületből. 

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI)
Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI)
Fotó: Google Maps

Januárban rákérdeztünk az MNV-nél, hogy mi indokolja azt, hogy az OGYÉI kiköltözése előtt írják ki a pályázatot az irodaépületre, hiszen ez a helyzet bizonytalanságot teremt, ami egyértelműen csökkenti az ingatlan értékét, a kérdésre azóta nem kaptunk választ.

A Biarritz-ház Duna felé eső épületrészét a Beta Tower Kft. vette meg 1,46 milliárd forintért. A Beta Tower egy áttételen keresztül a Carion Holding leánycége. A Carion-csoport volt az a cég, amire Rogán Angatl anemzeti otthonteremtési közösségekről szóló törvényt szabta.

Az Andrássy úti Sugárúti palotát a Paár Attila érdekeltségébe tartozó WHB Vagyonkezelő Kft. vette meg 723,6 millió forintért. Paár Tiborcz Istvánnak, a miniszterelnök vejének az üzlettársa.