Hunguard-ügy: a pénzügyi cégek megcsúsztak az audittal

2017.04.27. 14:41

A pénzügyi szervezeteknek csak egy része tartotta be a határidőt, és auditáltatta informatikai rendszerét a jogszabályban meghatározott március végi határidőig – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) írásbeli válaszából, amelyet Szakács László szocialista képviselő kérdésére adott.

Matolcsy György válaszában azt írja, összesen 21 pénzügyi szervezet tartotta be a jogszabályt, végezte el határidőig a tanúsítási eljárást és tájékoztatta az eredményről az MNB-t. Az eljárások alatt nem észleltek olyan hibát, amely miatt a tanúsítványt ne lehetett volna kiadni.

A tanúsítvánnyal nem rendelkező pénzügyi szervezetektől az MNB tájékoztatást kér, ezután pedig dönt "a szükséges intézkedések megtételéről."

Mint arról már többször írtunk, a kormány nyári rendelete szerint minden magyar banknak és befektetési vállalkozásnak auditálnia kell az informatikai rendszerét. Viszont az auditot lényegében egyetlen magáncég végezhette, a Hunguard, amely Rogán Antal feltalálótársához, Csik Balázsékhoz kötődik. A Hunguard az elmúlt években már kiemelkedően jól keresett az ilyen, államilag előírt üzleteken, amelyekről itt írtunk bővebben.

 

A céget Rogán feltalálótársai tavaly januárban, éppen az osztalékfizetés előtt eladták egy homályos hátterű offshore-cégnek, a máltai Javelinnek, a valódi tulajdonosairól tehát semmi információnk nincs. Az auditot korábban már a közműcégeknél és távközlési cégeknél is elvégezték, egy friss adatigénylésből pedig az is kiderült, hogy ezért a cégek több mint 500 millió forintot fizettek a Hunguardnak.