Szerdától fizetnek a DRB-károsultaknak

2015.03.03. 12:49 Módosítva: 2015.03.03. 12:56

Valutaváltó

Bár azt már tudják a Buda-Cash-károsult bankbetétesek, hogy idővel hozzájuthatnak majd a pénzükhöz, ez még nem oldja meg az emberek olyan mindennapi problémáit, mint hogy ki kell fizetni a rezsit vagy törleszteni kell a hitelt. És aztán ott van a kérdés, hogy hol tartsa az ember azután a pénzét, hogy egyszer már összedőlt mögüle egy bank? Varjuk be a párnába?

Szerdán kezdi az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) a DRB Bankcsoport betéteseinek kártalanítását, amelyet 20 munkanap alatt kell befejezniük. 

A Buda Regionális Bank, a Dél-Dunántúli Regionális Bank, a Dél-Dunántúli Takarék Bank, valamint az Észak-magyarországi Regionális Bank ügyfelei egyenként legfeljebb 100 ezer eurónak megfelelő, legfeljebb 30 461 000 forint kártalanítást kaphatnak az OBA-tól, függetlenül attól, hogy magánszemélyről vagy vállalkozásról van szó.

Itt találja a további részleteket

Az OBA a honlapján részletes hirdetményt tett közzé a kártalanításról. A hirdetmény megjelenik a Magyar Nemzet, a Népszabadság, valamint az érintett megyék napilapjainak (Somogyi Hírlap, Új Dunántúli Napló, Tolnai Népújság, 24 Óra, Nógrád Megyei Hírlap, Kelet Magyarország, Hajdú-Bihari Napló, Heves Megyei Hírlap, Észak-Magyarország, valamint a Petőfi Népe) szerdai, valamint csütörtöki (Fejér Megyei Hírlap, Zalai Hírlap) számaiban. Az érdeklődők éjjel-nappal hívhatják az OBA ügyfélszolgálatát a 06-40-918-918-as kedvezményes tarifájú kék számon, mely a kártalanítás teljes ideje alatt az ügyfelek rendelkezésére áll.

Az OBA így kártalanít:

  • 500 forint és 100 ezer forint között postás viszi házhoz a kártalanítást.
  • 100 ezer és 2,5 millió forint között a postai kézbesítőtől kapnak értesítést, hogy melyik postán tudják a betétesek felvenni az őket megillető összeget.
  • 2,5 és 5 millió forint között az OBA Betétbiztosítási Kártya útján. A kártyát és a hozzá tartozó PIN-kódot tartalmazó borítékot, valamint a kifizetési elszámolást külön postai küldeményként állandó lakcímükön kapják kézhez a betétesek. A kártyával felvehetik az összeget az OTP Bank bankjegykiadó automatáinál (napi limit maximálisan 800 ezer forint), vagy egy összegben az OTP fiókjaiban és a postahivatalokban.
  • 5 millió forint felett az OBA által küldött levélben megnevezett takarékszövetkezeti fiókban rendelkezhetnek a kártalanítási összegről – ez lehet betétlekötés, átutalás vagy készpénzfelvétel.
  • Összeghatártól függetlenül a jogi személyek, egyéb szervezetek és az egyéni vállalkozók – a kifizetési elszámolás és a tájékoztató postai átvétele után – a kifizetési elszámolásban megjelölt takarékszövetkezeti fiókban vehetik fel a kártalanítást.

A kártalanítás tehát 20 napon belül lezajlik, viszont törlesztőt, rezsit és adót addig is kell fizetni valahogy. A kártalanításig az MNB nem tud mást ajánlani az érintetteknek, mint hogy vegyék ki azt a 60 ezer forintot a számlájukról, amit az felügyelet megenged, és ennyivel (meg, ha van, más számlákról) bírják ki.

Binder István, az MNB felügyeleti szóvivője azt is elmondta, hogy

aki hitelt törleszt a DRB-nél, annak ez után is fizetnie kell a részleteket,

akinek pedig a DRB-nél van számlája, de más banknál van hitele, annak is marad a 60 ezer forint.

Rezsi és adózás miatt nem kell aggódni

A közműcégek igyekeznek megértőek lenni a bajba jutott betétesekkel: a dél-dunántúli gáz- és áramszolgáltató E.ON automatikusan 30 napos fizetési haladékot engedélyez azoknak, akik a brókerbotrány miatt nem férnek hozzá a pénzükhöz. A haladékot személyesen vagy telefonon kell kérnie az ügyfeleknek. A cégek is kérhetnek késedelmi fizetést, de náluk ez nem jár automatikusan, erre az E.ON-nak is rá kell bólintania.

Az észak-magyarországi fogyasztóknak nem ilyen egyszerű a dolog, ők is kérhetnek haladékot az Elmű-Émásztól, de az áramszolgáltató minden kérelmet elbírál. A régió gázszolgáltatóját, a Tigázt egyelőre nem rohanták meg a fogyasztók, Száraz Gábor szóvivő szerint eddig nem keresték őket sokan azzal, hogy nem tudnak fizetni az ÉRB-s számlazárolás miatt. A cég ügyfélszolgálatán viszont figyelik, hogy milyen sűrűn jönnek majd ilyen panaszok, és az ilyen ügyfelekkel kiemelten foglalkoznak majd, ha pedig nagyobb lesz a baj, akkor kidolgoznak valamilyen egységes megoldást.

A NAV is megértő a DRB-károsultakkal, akik esetleg nem tudnak emiatt határidőre adót és járulákokat fizetni, azzal méltányosan járnak el, de arról, hogy ez mit jelent, a NAV nem kívánt tájékoztatást adni. A közleményükben azt viszont kiemelték, hogy

az adóbevallását mindenkinek időben le kell adnia, akár zárolták a számláját, akár nem.
 

Innentől tartsuk otthon a pénzt?

A hasonló bankcsődöknél sokakban felmerül, hogy a legkönnyebb az ilyesmit úgy elkerülni, hogy otthon tartjuk a pénzt. De nem a párnahuzat a legjobb megoldás, mert kicsit sem biztonságos, főleg, ha nagyobb összeget akarunk otthon pácolni. A biztosítók betörés esetén ugyanis alapból csak 50-100 ezer forintig fizetik vissza a készpénzt, kivéve, ha egy komolyabb széfünk van, és a pénzt tényleg ebben is tároltuk. Már pár tízezer forintért kaphatók olyan bútorszéfek, amik jellemzően 2-5 millió közötti összegig, riasztóba kötve pedig az alapösszegek duplájáig biztosíthatók.

Ezzel a megoldással tehát akár 10 millió forintot is viszonylag nyugodtan tarthatunk a lakásban.

Olyan széfet kell választani, amihez Mabisz-garanciát jelentő “termékmegfelelősségi ajánlás” jár, mondja a Mabisz lakásbiztosítási bizottságának az elnöke, Balla Tamás. Külön széfbiztosítás nem létezik, ilyet csak valamilyen lakásbiztosítás mellé lehet kötni. A széfben aztán nyugodtan tarthatunk értékes ékszereket, aranyat, drágaköveket, órát vagy valutát, az ingóságbiztosítás ezekre is mind kiterjed, ha a megfelelő széfben tároltuk őket. Ha egy betörésnél a széf ellenére mégis kár ér, akkor a rendőrségi feljelentés alapján a biztosító fizet.