Befektetők vásárolják fel a lakásokat

2016.02.08. 13:30

Januárban a szokásosnál nem volt sokkal kisebb forgalom az ingatlanpiacon a Duna House legfrissebb adatai szerint, hiszen csak egy százalékkal kevesebb adás-vétel bonyolódott, mint egy éve ilyenkor. Ami viszont megváltozott, az az, hogy tíz százalékkal többen regisztráltak az ingatlanos cégnél, aminek a csok miatt megnőtt érdeklődés lehet az oka.

dh 1.png
Fotó: DunaHouse

Sok építési projekt még csak most indul be, így sokan kivárhatnak, de közben a használt lakásokra is egyre nagyobb a kereslet. Hogy inkább a kivárás, vagy a türelmetlenség dominál-e majd, a következő hónapokban fog csak kiderülni.

Mindenesetre rekordmagasságba, 106 pontra ugrott a Duna House Keresleti Indexe (a bázisérték - vagyis 100 pont - 2010 januárja). Ennek jó eséllyel a csok az oka, de hogy valódi hatást is érzékelni-e, az majd a következő hónapok forgalmán látszódik meg.

dh 2.png
Fotó: DunaHouse

Januárban Kelet-Magyarországon a paneleket átlag 142 ezer Ft/m2 áron vásárolták. Ebben a kategóriában nyugaton 155, Pesten 255, Budán pedig 282 ezer forint körül voltak az átlagárak. A téglaépítésű lakásokat a Belvárosban vették a legmagasabb áron, 510 ezerért. Budán ugyanezért a típusért 417 ezret fizettek, Pesten pedig 303-at. Az ország nyugati felén 199-, a keleti oldalon kereken 190 ezres átlagon vásárolták ezt az ingatlantípust.

dh 3.png
Fotó: DunaHouse

Közép-Magyarországon 2-3 százalékot tett ki a forgalomból az új építésű ingatlanok forgalma. Ugyanez Nyugat-Magyarországon 6 százalékot, keleten 12 százalékot (egy debreceni projektnek köszönhetően). Ez utóbbi régióban mindössze a forgalom 3 százaléka volt felújítandó, míg az ország többi részén ennek 2-3-szorosa is ebből a minőségből került ki. A forgalom kb. negyede használt, de magas minőségű volt, több mint harmada pedig ez alatti jó besorolású.

dh 4.png
Fotó: DunaHouse

Budapesten az előző hónapokhoz hasonlóan a XIII. volt a legnépszerűbb kerület a potenciális vásárlók körében. A venni szándékozók ötöde jelölte meg, mint lehetséges célpontot. A Belváros minden kerülete veszített egy keveset a népszerűségéből decemberhez képest, de így is a második legkedveltebb célpont a VI. és VII. kerület, úgy mint a szomszédos XIV. is. Budán a XI. kerület a legnépszerűbb, melyet a vásárolni szándékozók 16 százaléka jelölt meg.

dh 5.png
Fotó: DunaHouse

A Duna House elemzéséből többek között az is kiderül még, hogy:

  • Budapesten még mindig nagyon sokan vásárolnak ingatlant befektetési céllal, konkrétan minden második adás-vétel volt befektetési célú.
  • Az első lakásukat vásárlók aránya 16 százalék volt a fővárosi piacon, ők átlag 45 m2-es lakást vettek 14 millió Ft körül. Vidéken a legnépesebb csoport 28 százalékkal a nagyobb lakásba költözőké volt. Átlagosan 114 m2-es ingatlant vettek 18,5 millió forintért. Itt a befektetők a második helyen álltak, minden negyedik vétel ezzel a céllal jött létre, 10,9 milliós átlagáron. Az elsőlakás vásárlók a vidéki forgalom ötödét tették ki, átlag 10,4 milliós költéssel.
  • A fővárosi eladók közel fele nyilatkozott úgy, hogy elsősorban azért költözik el, hogy nagyobb lakásban lakhasson. Átlag 53 m2-es lakásaikat nőtték ki és váltak meg tőle 17,5 milliós átlagon. Ugyanennyiért értékesített a második csoport is, akik az eladók 22 százalékát jelentették, mégpedig az örökségüket eladók. Vidéken minden harmadik eladó nyilatkozott úgy, hogy örökölt ingatlantól válik meg, szert téve átlag 8,9 millió forint bevételre. Az eladók 31 százaléka nagyobb lakást szeretne vásárolni, 58 m2 körüli lakásaikat adták el ezért 11 milliós átlagon. Kisebbe a vidéki eladók ötöde menne, ők 115 m2 körüli ingatlanjaikat értékesítették. 
  • Vidéken az adás-vételek 19 százalékában szerepelt 100 m2-nél nagyobb ingatlan idén januárban. Egy évvel korábban ez a méretkategória az adás-vételek 10 százalékát tették ki. A forgalom zöme (40 százalék) továbbra is a 40-60 m2 közötti sávban zajlott, ötöde pedig a nagyobb 60-80 m2 közöttiben. Az eladások 29 százaléka a 100-150 ezer Ft/m2 kategóriából került ki, de az összes forgalom negyede ennél olcsóbb volt
  • Pest Megyében az idei és a tavalyi januári adatok összehasonlításából a nagyobb értékű ingatlanok felé való elmozdulás látszik. Budán is a nagyobb méretre volt igény. Tavaly januárban 100 m2 fölött az eladások 8 százaléka zajlott, idén ez 17 százalék volt, melyen belül a 160 m2 fölöttiek aránya 3-ről 8 százalékra ugrott. A drágulás a négyzetméter árakban is tetten érhető, 400 ezer Ft/m2 sávban az arány 28- ról 48 százalékra emelkedett. Ez az ársáv Pesten még látványosabbat ugrott a két időszak összehasonlításában, mégpedig 8-ról 25 százalékra.

A teljes elemzést itt lehet elérni.