Az egekbe lökte a csok az új házak árát

GettyImages-51103595
2016.02.02. 07:04
Akár ötödével is megdrágulhattak a csok bejelentése óta az új lakások, a családi ház építésével kompatibilis telkeket is elkapkodják, és a használt lakásokat is egyre nagyobb összegekért merik piacra dobni. A kisebb vidéki városokat és a falvakat viszont nem fogja megmenteni a csok, és az albérlők sem lélegezhetnek fel. Összeszedtük, hogy mit érezni eddig az ingatlanpiacon a csok bevezetéséből.

Érdekes dolgot fedezhettek fel azok, akik az utóbbi napokban az Ingatlanbazár hirdetéseit böngészték, ugyanis egyes ingatlanoknál mostanában több árat is meghirdettek: volt rendes, és volt egy külön ár csokosoknak (családi otthonteremtési kedvezmény).

forrás: Ingatlanbazar.hu
forrás: Ingatlanbazar.hu

Kíváncsiak voltunk a jelenség okára, ezért rákérdeztünk az ingatlant áruló iroda munkatársánál. Azt mondta, hogy csok-igénylőkre eddig vonatkozott egy olyan kitétel, ami alapján csak emelt kategóriájú engedélyeztetéssel kaphatták meg a támogatást a megvett ingatlanra, emiatt vonatkozott rájuk nagyobb ár. A kitételt azonban idő közben eltörölték, így most ők is módosítják a hirdetést, azt mondta, hogy az egységes ár a hirdetésben megadott nagyobb összeg, tehát 34,5 millió forint lesz.

forrás: Ingatlanbazar.hu
forrás: Ingatlanbazar.hu

Ehhez képest amikor hétfőn megint ránéztünk a hirdetésre, már tényleg csak egy ár volt, viszont a két korábbi ár között, 32,5 milliónál állapították meg az ingatlan új értékét. Az ingatlan mindenesetre még így is 3 millióval többe kerül, mint korábban.

A ingatlaniroda munkatársa azt is elárulta, hogy egyáltalán nem ritka, hogy a csok meghirdetése óta a környéken egy ilyen arányú áremelkedés. Ez ugyanakkor nem csak erre környékre jellemző: az egész piacra rálátó ingatlanos oldalak munkatársai is megerősítik, hogy

ahol most új lakást lehet kapni az országban, ott hirtelen drágulni kezdtek ezek az ingatlanok.

Drágulnak a telkek és az új lakások is

Az ingatlan.com összeállításából az derül ki, hogy januárban országos átlagban 6 százalékkal nőtt a 60-150 négyzetméteres új lakások ára, de a különböző városokban jelentősek a különbségek. Ez úgy jött ki, hogy 85 ezer hirdetés alapján vetették össze az új lakások, a telkek és a használt lakások január végi kínálati árait a december végi árakkal. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint elsősorban azóta emelkednek ilyen tempóban az árak, hogy meghirdették a csokot.

Ditróy Gergely, az Otthontérkép.hu ingatlanszakértője arról is beszélt, hogy az árak változásában elég nagy eltérések lehetnek: főleg ott van drágulás, ahol már amúgy is voltak ingatlanfejlesztések, ezeknek a lakásoknak az ára viszont olykor akár 15-20 százalékot is nőhetett az utóbbi egy hónapban. Ditróy

Győrt, Debrecent, Kecskemétet, Szegedet, és Budapestet említette elsősorban,

amikor arról kérdeztük, hogy pontosan hol drágulhattak nagyot egyes új lakások mostanában.

Az új lakásokon kívül a telkeknél is lehetett érezni mostanában a drágulást. Ditróy szerint az olyan telkek drágulhattak meg hirtelen, amiken családi házat lehet építeni. Jellemzően azokban a városokban akarnak ilyen telkeket venni, ahol az új lakásokra is megnőtt a kereslet, de Budapesten belül a III., a IX. és a XI. kerület is elég népszerűnek számít. 

Az ingatlan.com szakértője szerint viszont aki családi házat építene, annak érdemes mielőbb telket vásárolni, ugyanis a házépítésre alkalmas telkek gyorsan fogynak. Az új lakás vásárlását tervezőknél viszont fordított a helyzet. Nekik érdemes kivárniuk, amíg tízezres nagyságrendben jelennek meg az új lakások a piacon, mert azok mérsékelhetik az árak növekedését, esetleg az árakat is, a jelenlegi kilátások alapján azonban nem valószínű, hogy ez 2017 előtt bekövetkezik.

Még nem tudni, hogy mi lesz

Balogh László MTI-hez eljuttatott elemzése szerint viszont érdemes óvatosan kezelni az új lakások és telkek januári drágulását, mert az árak emelkedése hamarosan lassulhat. Ditróy szerint valójában az, hogy a közeljövőben hogyan fognak alakulni az árak, attól függ, hogy azok, akik most már költöznének, kivárják-e a most induló építkezések végét. 

Aki most rendelkezik ilyen ingatlannal az könnyen felemelheti az árat: a kérdés az, hogy ezeket meg fogják-e venni, de nekem az a sejtésem, hogy lesz ezekre az ingatlanokra kereslet

- mondta Ditróy, aki ugyanakkor szkeptikusabb az árcsökkenéssel kapcsolatban: "szerintem nem fognak visszazuhanni az árak, de némi árversenyre azért lehet majd számítani" - mondta.

Az Otthontérkép elemzője megemlítette viszont, hogy a hatvan négyzetméternél kisebb lakásoknál már nem nagyon tudnak emelni, ezért az ilyen lakásoknál lehet árcsökkentő hatása az új lakások áfájának 5 százalékra csökkentésének, ami a piac többi részén egyébként a csok miatt felduzzadt kereslet miatt nem érvényesül.

Hogyan változott a használt lakások ára?

Az utóbbi pár évben gazdát cserélő 130-140 ezer lakásnak viszont csak egy töredéke volt az új lakások piaca, és csokot használt lakásra is fel lehet venni, úgyhogy az is érdekes, hogy milyen hatása volt a csok meghirdetésének ezekre az ingatlanokra. Az ingatlan.com adatai alapján:

  • országos szinten a 60-150 négyzetméteres használt lakások átlagára 1,7 százalékkal emelkedett egy hónap alatt.
  • Budapesten a kínálati árak 3 százalékkal haladták meg a december végi értéket, Győrben, Székesfehérváron és Debrecenben 2,8-3,3 százalék közötti volt a növekedés.

Ami azt jelenti, hogy azért

a használt lakások is drágultak, még ha nem is olyan mértékben, mint az újak.

Ditróy Gergely ezzel kapcsolatban azt mondta, a használt lakások is alapvetően ott drágulnak tovább, ahol eddig is drágultak, tehát Budapest belső kerületeiben és a nagyobb megyeszékhelyeken. A kisebb városokban és falvakban még csökkenhettek is az ingatlanárak mostanában, tehát a csok valószínűleg nem fogja feléleszteni az elnéptelenedő vidéki területeket.

Ditróy szerint a következő hónapokban biztos, hogy nem lesznek olcsóbbak a használt lakások, talán még egy kis drágulás is várható. "Akkora robbanásra azonban nem lehet számítani, mint amilyen mondjuk Budapest V. kerületében volt az elmúlt két évben" - mondta.

Az lakásbérlőknek nem hoz megváltást a csok

Bár az utóbbi időben egekbe szálló bérleti díjak miatt szenvedők reménykedhettek, hogy a csok miatt felszabadul majd néhány lakás, ami a kínálat növekedésén keresztül csökkenti a bérleti díjakat, Ditróy szerint viszont a csok nem hoz majd érdemi csökkenést.

Az elemző négy dolgot említett meg, aminek talán valami hatása lehet majd:

  • Lehet, hogy lesz majd pár család, aki a belvárosi lakása mellé venne majd egy új külvárosi lakást (amit a legutóbbi szabályváltozások miatt meg is tehetnének). Ha ők esetleg Airbnb-be adják ki a lakásukat, akkor az tovább drágítja az albérleteket. Ha hosszabb távon adják ki, akkor az viszont lenyomhatja az árakat.
  • Bár most már úgy tűnik, hogy nem nagyon van még hova növelni a bérleti díjakat, ha folytatódik a gazdasági növekedés, és emelkednek a bérek, akkor az albérletek is drágulhatnak még valamennyit.
  • Ha sok fiatal fogja úgy gondolni, hogy hosszú távon stabil a jövőképük, akkor lehet hogy belevágnak majd lakásvásárlásba, ami az albérletek árát csökkentheti.
  • Lehet már hallani olyan történeteket, hogy annyira telítődött a fővárosi Airbnb-piac, hogy sokszor üresen maradnak ilyen célból fenntartott lakások. Ha ezek a lakások visszamennek az albérleti piacra, akkor szintén csökkenhetnek az árak.

Ditróy szerint viszont mindezek ellenére alapesetben nem nagyon érdemes nagy változásokra - főleg áresésre - várni a közeljövőben a lakásbérletek piacán.