Gyurcsány: Én értem, csak az emberek nem

2009.03.05. 14:05
Az osztrák kancellár és a magyar miniszterelnök egyetértenek abban, hogy a válság ellen erősebb regionális fellépésre van szükség. A magyar kormányfő azt mondta, hogy érti a kormányt ösztökélő üzeneteket, de a kormány csak kiindulópontja lehet a reformoknak, azok letéteményesei igazából az emberek.

Csütörtök délelőtt járt először hivatalosan Budapesten az új osztrák kancellár, Werner Faymann. A decemberben beiktatott kormányfő elsősorban a gazdasági válságról és a határmenti környezetvédelmi vitákról tárgyalt Gyurcsány Ferenccel. A két politikus találkozója utáni sajtótájékoztató alkalmat teremtett, hogy Gyurcsányt az újságírók reagáltassák az OTP tőzsdei lejtmenetére és Simor András jegybankelnök kormányt ért kemény kritikájára.

Werner Faymann osztrák kancellár Budapesten
Werner Faymann osztrák kancellár Budapesten

Az OTP és a budapesti tőzsde rossz délelőttjére Gyurcsány csak annyit mondott, hogy tudomása szerint a régió összes tőzsdéje esett. Azzal kapcsolatban, hogy a jegybankelnök perspektíva nélküli vergődésnek nevezte a kormány válságkezelését, Gyurcsány a felelősséget a lakosságra hárította. (Az OTP-t elemzők miatt már az ország helyzete miatt "ütik a befektetők", míg a forint délre úgy ért el újabb negatív rekordot, hogy bár a zloty és a cseh korona is gyengült, nem érték el korábbi mélypontjaikat sem.)

„Én úgy látom, hogy Magyarország számára azok az üzenetek a legerősebbek, hogy még több és még határozottabb cselekvés kell". Gyurcsány azt mondta, hogy érti azt, hogy feszes költségvetésre és szerkezeti átalakításokra egyaránt szükség van. Előbbihez kapcsolódó nagy lépésnek nevezte, hogy a szeptemberi első költségvetési tervhez képest 2,7 százalékkal csökkentették a kiadási oldalt. Ugyanakkor az ellátórendszerek átalakításának fontosságáról nem a kormányt, hanem az embereket kell meggyőzni szerinte.

„Több változásra van szükség. Új helyzetben új magatartás kell. Győzni a régi módon nem lehet." - fogalmazott, de azt is hozzátette, hogy a kormány csak kiindulópontja lehet a reformoknak, mert azok letéteményesei az emberek.

A két kormányfő egyetértett abban, hogy az EU-nak sokkal határozottabban kellene foglalkoznia a válsággal. Faymann osztrák kancellár ugyan nem mondta ki, hogy Gyurcsány Ferenc vasárnap Brüsszelben megfogalmazott javaslatait egyértelműen támogatja az osztrák kormány, de azt megígérte, hogy a közös fellépéseket célzó javaslatokat az osztrákok támogatni fogják az Európai Tanácsban.

Gyurcsány Ferenc kritikával illette azokat a kelet-európai országokat, amelyek csomagját azzal utasították vissza, hogy az ő helyzetük nem olyan rossz mint a magyaroké. Szerinte a régió összes gazdasága az exportra támaszkodik és belső piacuk nem elég erős, vagyis a hasonló szerkezetek miatt szükség van közös megoldásokra. Felelevenítette, hogy a régiók összefogásának van hagyománya az unióban. „Lehet egymásra licitálni, de ahogy az influenza sem ismer országhatárokat, úgy a nemzetközi válság sem." Gyurcsány szerint „aki egyedül akar válaszolni, az alulmarad."

Az osztrák kancellár arról beszélt, hogy országa bankjai eddig csak a rendelkezésükre álló állami bankmentő csomagnak alig húsz százalékát hívták le, így attól sem kell tartani, hogy a bankok keleti leányai bedőlnének.