Szovjet laktanyában jártak az adóellenőrök

2009.04.27. 14:29
A devecseri lomisokat ellenőrizték a hétvége mindkét napján az adóhivatal ellenőrei. Mivel a razzia híre gyorsan elterjedt, csak 12 árust tudtak ellenőrizni. Viszont útban az akció helyére is megbüntettek egy étkeztetéssel foglalkozó vállalkozót.

„Ismét eső lesz!" - ezzel a mondattal adták egymás tudomására az árusok, hogy az ellenőrök szombat után vasárnap is ellepték a devecseri piacot. Rekord gyorsasággal tűntek el az áruk, zártak be a „boltok", az eladók pedig kiterelték a nézelődőket, mondván, hogy semmi sem eladó.

Az APEH rapidcsoportja a hétvégén a külföldről, elsősorban Ausztriából behozott használt, illetve lomtalanításkor összegyűjtött műszaki cikkeket, sporteszközöket, kerékpárokat és egyéb cikkeket árusítókat ellenőrizte – olvasható az adóhivatal közleményében.

A rapidcsoport már tavaly is vizsgálta az úgynevezett lomosokat, akkor valamennyi ellenőrzött helyszínen megsértették a törvényes működést. Egy év alatt csak a helyszín változott. Míg tavaly a devecseri utcákban, házaknál árusítottak, időközben a volt szovjet laktanya területén alakították ki a használtcikk piacot. Az árusítás törvényessége azonban nem javult.

Az APEH Kiemelt Adózók Igazgatóságának Rapid Ellenőrzési Főosztálya a kikelet akcióban egy év után visszatért a hírhedt helyszínre. A szombaton és vasárnap 15 adóellenőr, 6 rendőr és 4 pénzügyőr közreműködésével tartott akcióban 12 árust vizsgáltak és csupán két esetben volt rendben minden. Heten engedély nélkül árusítottak, három vállalkozó pedig a nyugtaadási kötelezettségét mulasztotta el.

Ráadásul útban az akció helyszínére egy étkeztetéssel foglalkozó vállalkozót is ellenőriztek. Ő ugyancsak „elfelejtett" nyugtát adni, és alkalmazottját bejelentés nélkül foglalkoztatta.