Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Napi 1,5 milliót hoz egy adóellenőr

2007.10.17. 16:26
Az APEH Kiemelt Adózók Igazgatósága az év eleje óta 134 ügyben 614 központosított ellenőrzést végzett. A már lezárult 214 ellenőrzés nyomán a kiemelt ügycsoportokban mintegy 12,1 milliárd forint adókülönbözetet állapított meg.

Az év eleje óta végezhető központosított ellenőrzések hatékonysága a megállapított adókülönbözetet tekintve több mint kétszerese az APEH országos átlagának. Itt egy revizor egy nap alatt 1,5-1,6 millió forintnyi megállapítást termel – mondta Juhász István, a Kaig igazgatója. Az adókülönbözet kétharmadát, mintegy nyolcmilliárd forintot a számítástechnikai eszközök, nyomtatók kereskedelmének ellenőrzésekor tárták fel, ezt a kozmetikai cikkek kereskedelme követi, ahol egyetlen ügycsoportban 1,3 milliárd forint megállapítást tettek. Ezután a gépjármű-kereskedelem jön, ahol ugyancsak egy ügycsoportban 859 millió forint adóhiányt állapítottak meg a revizorok.

Az adócsalási statisztika a bűnügyihez hasonló földrajzi megoszlást mutat: a 614 központosított ellenőrzésből közel 500-at a közép-magyarországi, 43-at a dél-alföldi régióban rendeltek el. A Kaig foglalkozik a legnagyobb adócsalási ügyekkel, eseteik egyenként is legalább félmillió forintosak, és akadnak jóval milliárd felettiek is. A Kaighoz tartoznak a kiemelt adózói, a kizárólagos illetékességi, valamint a központosított ellenőrzések, amelyekhez az APEH elnökének jóváhagyása szükséges.

A központosított ellenőrzésekre az év eleje óta van lehetőség. Bevezetésének előnye, hogy az adórevizorok egy eljárásban tudnak nagy, több igazgatóság hatáskörébe tartozó, esetleg az országhatáron is átnyúló ügyeket vizsgálni. Nem véletlenül tekintik a Kaigot adó-FBI-nak – mondta Juhász István –, ugyanis az FBI-hoz hasonlóan hatáskörelvonással végzi tevékenységét. A nyomozás ugyanakkor ez esetben is a VPOP vagy a rendőrség hatásköre.

A központosított ellenőrzések keretében vizsgálja az adóhatóság az állami költségvetés érdekeit különösen veszélyeztető, országhatáron belüli és azon túlnyúló körbeszámlázásos ügyleteket, értékesítési láncolatokat, transzferárügyeket, színlelt szerződéseket. A parlament előtt lévő törvényjavaslat szerint a jövő évtől a közbeszerzési eljárásokat is a központosított ellenőrzés keretében vizsgálhatják. A pénzügyi csoportok ellenőrzésére külön osztály létrehozását tervezik.

Egy-egy ügyben átlagosan öt-hat, de sokszor akár harminc-negyven cég is érintett, sőt arra is van példa, hogy az 1500-at is meghaladta az érintett cégek száma. A csalók általában több helyen létesítenek céget, ami korábban ellehetetlenítette az ellenőrzést, de a központosított kontrollal ez már nem jelent gondot.

A központosított ellenőrzésekben nagy segítséget jelentenek a 2005 augusztusában létrehozott rapid csoportok, amelyek rendkívül mozgékonyak és technikailag jól felszereltek (gépkocsi, laptop áll rendelkezésükre), s munkájukat vámos munkatárs is segíti. E csoportok október közepétől központi irányítás alá kerülnek, ám helyileg a regionális igazgatóságoknál maradnak, amit a gyors bevethetőség indokol.

A rapid csoportok egyebek között a nyugta- és számlaadást, az áruk eredetét és a foglalkoztatást ellenőrzik. Az egész országban működhetnek, átfogó vizsgálatot azonban nem végezhetnek. Önmagukban nem képesek milliárdos adócsalások feltárására, de közreműködésük a vizsgálatokban rendkívül fontos – mondta Juhász István. A rapid csoportok csatlakozásával a Kaig 150 fős induló csapata 33 fővel bővül, 2008-tól pedig újabb 17 embert kap a kiemelt adózók igazgatósága.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!