Országosnak szánt sztrájk

2009.05.08. 00:01 Módosítva: 2009.05.08. 08:53
A Liga által kezdeményezett, országosnak és általánosnak szánt sztrájkból legfeljebb azok éreznek valamit, akik vonattal utaztak volna, a Bajnai-csomag elleni tiltakozást ugyanis csak tucatnyi szervezet támogatta. A legtöbb helyen csak kétórás munkabeszüntetés lesz.

A tiltakozást a Gaskó István vezette Liga szakszervezeti konföderáció kezdeményezte, ám ahhoz a másik öt országos szakszervezeti tömörülésből négy (MSZOSZ, SZEF, ÉSZT, Autonómok) nem csatlakozott, és a Munkástanácsoknak is csak egy szervezete vállalt kétórás sztrájkot péntekre.

A Bajnai-csomag visszavonását követelik

A Liga Szakszervezetek a gyes és gyed megnyírbálása, a lakástámogatás és gázártámogatás megvonása, a 13. havi közszférás bér és nyugdíj megszüntetése, a nyugdíjkorhatár pár éven belüli 65 évre való emelése, a munkaadók és tőkések terheinek csökkentése, az ÁFA – így a bolti árak – növekedése ellen tiltakozik..

A szakszervezet szerint ez a program nem teremt új munkahelyeket, nem indítja be a gazdaságot. A Liga Szakszervezetek valós intézkedéseket követel a munkahelyek megőrzése és a foglalkoztatás biztonsága érdekében. Követelik, hogy a kormány tegyen érdemi lépéseket a korrupció és a feketegazdaság ellen.

Mindez azt valószínűsíti, hogy csak az egyébként szintén Gaskó által irányított, így értelemszerűen Liga-tag Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ) munkabeszüntetés lesz az egyetlen, aminek a hatását nagyobb tömegek megérezhetik - azok, akik pénteken vonattal utaztak volna. A szakszervezet és a MÁV ugyanis az elégséges szolgáltatásról sem tudott megegyezni, így a vasúti közlekedés kiszámíthatatlan lesz pénteken üzemkezdettől délután hatig - bár Gaskó egy csütörtöki nyilatkozata szerint ennél tovább is tarthat, de akár hamarabb is véget érhet a sztrájk.

A vasúti sztrájkot csak a MÁV vonalain szánják 18 órásnak. A GYSEV Dolgozók Szabad Szakszervezete ennél rövidebb ideig, 10 és 12 óra között sztrájkol, bár a MÁV-os munkabeszüntetés természetesen az osztrák-magyar társaság vonatközlekedésére is hatással lesz.

A Körös Volánnál is sztrájkolnak

A GYSEV korábbi közleménye szerint ma a Sopron–Győr-vasútvonalon a járatok várhatóan a Győr-GYSEV állomásra érkeznek, és onnan is indulnak majd, míg az IC-k előreláthatólag nem közlekednek. A Sopron és Szombathely, valamint a Szentgotthárd és Szombathely közötti vonalszakaszokon az utolsó GYSEV-állomásokról – Acsád, valamint Ják–Balogunyom – vonatpótló buszok szállítják az utasokat Szombathelyre, illetve az ellenkező irányba.

Lesz még egy közlekedési társaság, ahol sztrájkot hirdettek. A Körös Volánnál elvileg hajnali négy és délelőtt tíz között lesz munkabeszüntetés. Mivel azonban ott megállapodtak az elégséges szolgáltatásokról, a sztrájk idején sem áll le teljesen, és nem is lesz kiszámíthatatan a buszközlekedés Békés megyében. Más Volán-társaságoknak sztrájk nem várható, sőt, a legtöbb cég kisegítő járatok indítására készül, és várhatóan ismét elfogadja a MÁV-os bérleteket is.

Munkabeszüntetés néhány kórházban

A sztrájkhoz csatlakozott a Magyar Orvosok Szövetsége (MOSZ), ám a legutóbbi információk szerint elenyésző azoknak a rendelőintézeteknek és kórházaknak a száma, ahol a dolgozók vagy azok egy része beszünteti a munkát. A MOSZ a legutolsó információk szerint csak négy-öt intézményből kapott visszajelzést a sztrájkfelhívásra; azt nem közölték, ezek közül hányan és kik támogatták a munkabeszüntetést.

A Cser Ágnes vezette - egyébként SZEF-tag - Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezete közölte: ahol az orvosok sztrájkba lépek, ott tagjaik csatlakoznak a munkabeszüntetéshez. A sztrájk mindenhol kétórás lesz, és ideje alatt hétvégi ügyeleti rend lesz, a sürgősségi beavatkozásokat tehát elvégzik.

Az előzetes bejelentés szerint kétórás figyelmeztető sztrájkot tartanak 13 órától a Zala Megyei Kórházban, Komárom-Esztergom megyében az esztergomi kórházban pedig reggel nyolctól.

Néhány óvodában, általános és középiskolában is lesz sztrájk, ám egyelőre azt sem tudni, hányban hány tanár csatlakozott a munkabeszüntetéshez. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint a legtöbb helyen kétórás, esetenként egyórás vagy egész napos munkabeszüntetések is várhatók.

Kék szalag és szimpátiatüntetések

A Magyar Posta pénzszállító cégénél, a volt Defend Kft.-nél működő, szintén Értékszállítási és Őrzésvédelmi Dolgozók Szakszervezete - ez az egyetlen nem ligás szervezet, amely sztrájkot szervez - pénteken 8.30 és 10.30 közé időzítette a munkabeszüntetést. Az alapvető szolgáltatásokat azonban ellátják, mondván: a sztrájk a kormány, és nem a munkáltató ellen folyik.

A Rábánál és a General Electric kisvárdai gyárában munkabeszüntetés helyett szimpátiatüntetést tartanak, ugyanis mindkét cég négynapos műszakban termel, így pénteken egyébként sem dolgoznak. Hackl Mónika, a Tesco kommunikációs vezetője korábban azt nyilatkozta, hogy az áruházláncnál semmiféle fennakadást nem okoz a sztrájk. Úgy tudni, az ott szerveződő, a sztrájkhoz szintén csatlakozott Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének a taglétszáma a tíz főt sem éri el.

A Liga csütörtökön közölte: nem sztrájkol, de kék szalaggal fejezi ki szolidaritását az Egyesült Villamosenergiaipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége és a Könyvtári Dolgozók Független Szakszervezete. Szintén szolidáris a munkabeszüntetéssel a Munkástanácsok-tag Repülőtéri Dolgozók és Szolgáltatók Szakszervezete.