Kétezer utasnak fáj az 5 Kontinens csődje

2009.06.19. 07:49
A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal csütörtökön bejelentette: előző nap törölte a nyilvántartásból az 5 Kontinens utazási irodát, amely így nem szervezhet és nem bonyolíthat tovább utakat. A Népszabadság szerint 1800-2000 ügyfelet érinthet az iroda bezárása, nagyjából kétszázan most vannak külföldön.

Nem szervezhet és nem bonyolíthat további utakat az 5 Kontinens Utazási Iroda Kft., miután szerdán hivatalból törölte a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal a nyilvántartásból - ezt maga a hivatal jelentette be csütörtökön. A hatóság azt közölte, hogy jogszabálysértés miatt törölték az utazási irodát. A Népszabadság úgy tudja, hogy az iroda bezárása 1800-2000 ügyfelet érint.

A társaság a honlapján azt közölte: " hosszú évek fáradságos munkája után" kényszerültek arra a döntésre, hogy utazásszervezői tevékenységüket beszüntetik. Ebben a cég állítása szerint a gazdasági válság mellett nem kis szerepet játszott az, hogy partnerei fizetési fegyelme "fellazult", így az utasai által már befizetett előlegek igen nagy összegben nem jutottak el az irodához. "Az így keletkezett finanszírozási szakadékot személyes áldozatok árán sem tudjuk áthidalni" - idézi a Népszabadság.

A lap felsorolja, hogy az iroda többek között Bulgáriába, Ciprusra, Dominikára, az Egyesült Arab Emírségekbe, Görögországba, Horvátországba, Indiába, Kubába, a Maldív-szigetekre, Máltára, Marokkóba, Mexikóba, Olaszországba, Spanyolországba, Srí Lankára, Szlovéniába, Thaiföldre, Törökországba és az USA-ba szervezett utazásokat. A vagyoni biztosítékát a QBE biztosítónál kötötte, vagyis a hoppon maradt utazni vágyók itt jelenthetik be a kárigényeiket.

Az iroda szerint a nyári program leállítása az egyetlen mód arra, hogy biztosítási fedezetüket ne az esetlegesen külföldön rekedt utasok hazaszállítására, hanem utasok kártalanítására lehessen fordítani. Az utolsó turnust, egy mallorcai csoportot még elrepítenek, de a szállásuk már nincs rendezve.

A Népszabadságnak Horváth Péter, a biztosító utazási ágazatának értékesítési igazgatója azt mondta: 1800-2000 utas lehet érintett, kétszázan vannak külföldön. A biztosító helytáll a cég vállalásai után, a külföldön lévők költségei ki vannak fizetve, minden utas rendelkezik érvényes repülőjeggyel, így haza tud jönni. A későbbi napokban indítani tervezett turnusok azonban itthon maradnak.