A Főgáz szerint inkorrekt a Főtáv

2009.07.10. 07:33
A Főgáz és a Főtáv nyílt ellentétéhez vezetett az Alkotmánybíróság azon döntése, amely szerint nem tiltható meg, hogy lakóközösségek leváljanak a távfűtéses rendszerről. Pontosabban az, hogy a budapesti távhőcég a döntés után olyan reklámanyaggal próbálja lebeszélni az ügyfeleket a leválásról, amely a gázfűtést kritizálja. Az elmúlt hetekben ennek ellenére felpörgött a szerelői piac - bár a hivatalok ma még ahol tudják, lassítják a leválást.

Levélben fordult a Főgáz vezérigazgatója a Magyar Gázipari Egyesülés (MGE) tagjaihoz, mert szerintük a Főtáv az országos sajtóban megjelentetett 12 pontos közleményében - amelyben felhívta a távhőről leválni szándékozók figyelmét a gázszolgáltatás veszélyeire - olyan színben tünteti fel a gázszolgáltatást, mint ha az balesetveszélyes és bizonytalan lenne. A Főtáv anyagában például az olvasható, hogy évente több száz ember hal meg a gázkészülékek hibája miatt szén-monoxid-mérgezésben, ami a távfűtésnél ki van zárva.

A megjelentek kapcsán a Főgáz az egyesülést tömörítő gázszolgáltató társaságok közös fellépését sürgeti az ügyben. A levélben hangsúlyozzák, hogy a gázszolgáltatás igénybevétele az elvárható gondosságú üzemeltetési és karbantartási kötelezettségek betartása mellett nem jelent veszélyt ügyfeleik biztonságára, egyben jelzik, hogy méltánytalannak tartják a Főtáv kommunikációját. Molnár Gábor, az MGE elnöke szerint az egyesülés igazgatósága szakmai szempontból fogja megvizsgálni az ügyet, mert a gázszolgáltatás minőségére vonatkozó megfogalmazásokra reagálni kell. Ez egyébként nemcsak a Főgázt, hanem a többi gázszolgáltató vállalatot is érinti.

A levél alapjául szolgáló kommunikációt az a közelmúltbeli alkotmánybírósági döntés hívta életre, amely szerint nem akadályozható meg a lakók leválása a távfűtőhálózatról. A lehetőség nyomán felpörgött az átállás technikai lebonyolítását végző vállalkozások forgalma.

"Kimondottan jó üzlet leválni a távhőszolgáltatásról, mert az 50-80 lakásos társasházaknál átlagosan öt év alatt megtérül a beruházás, az ennél nagyobb lakóközösségek pedig még hamarabb a pénzüknél lehetnek" - mondta a Napinak az egyik fűtés-korszerűsítéssel foglalkozó kft. vezetője. Cégüknél már az idén közel ezer lakást érint azoknak a társasházaknak az érdeklődése, amelyek mielőbb szeretnének leválni a Főtávról, és ez mintegy 50 százalékos növekedést jelent az elmúlt évhez képest. Egyik jelenlegi ajánlatuk szerint egy 56 lakásos budapesti társasház esetében 38,7 millió forintból megoldható a teljes leválás, majd az így elérhető éves fűtésiköltség-megtakarítás az egész házra vetítve 7,7 millió forint.

Bár a megoldás első hallásra kimondottan kedvező, de számtalan jogi akadálya, törvényben rögzített buktatója van a leválásnak - figyelmeztet a szakember. A cégvezető szerint szinte mindenhol azt tapasztalják, hogy a hivatalok rendre igyekeznek megnehezíteni az ügyintézést, s nem tapasztalnak segítőkészséget a Főtáv részéről sem a leválás megkönnyítése céljából - ezért kérte a névtelenséget is. Rendkívül hátrányos az új társasházi törvény, amely a tulajdonosok százszázalékos egyetértéséhez köti a távfűtésről történő leválást is, de kimondottan nehézkes a gázbeszerzés ügyintézése is. A lakás-takarékpénztári megtakarítások szabályozása szerint erre a célra nem használható fel az évek folyamán felgyűlt pénzösszeg.