IMF: nagyon fontos a 2010-es hiánycél tartása

2009.08.26. 11:45

Az idei évre vonatkozó 3,9 százalékos GDP-arányos költségvetési hiánycél növelése ártana az elmúlt hónapokban az ország irányában javulást mutató befektetői bizalomnak - nyilatkozta a Bloombergnek Irina Ivasenko. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) budapesti kirendeltségének vezetője szerint a miniszterelnök elszánt az idei és a jövő évi deficitcél tartása érdekében. A hírügynökség emlékeztet arra, hogy az IMF tárgyalódelegációja ma kezdi meg negyedévenként esedékes vizsgálatát.

A fiskális pozíció értelmetlen lazítása jelen helyzetben ártana a Magyarország iránt kiépült befektetői bizalomnak és így a gazdaságnak - fejtette ki a Bloombergnak adott interjújában Ivasenko, aki szerint Bajnai Gordon elszántnak mutatkozik a hiánycélok tartásában. Az IMF illetékese úgy véli, hogy a 2010-es költségvetés rendkívül fontos lépés lesz. Meglátása szerint ugyanis a magyar kormánynak nincs nagy mozgástere, amennyiben meg akarja őrizni a befektetők bizalmát.

A hírügynökség emlékeztet arra, hogy a július végi állapotok szerint a költségvetés hiánya elérte az egész évre tervezett cél 82,3 százalékát, ami aggodalomra adhat okot a hiánycél teljesítését illetően. Katona Tamás, a pénzügyminisztérium államtitkára a két héttel ezelőtt tartott államháztartási sajtótájékoztatón ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy "az egyensúlyi pozíció, amelyről beszéltünk, az adott, se a harmadik negyedévi, sem az éves prognózison nincs okunk változtatni".

A várhatóan két hétig Budapesten tartózkodó IMF-küldöttség a Bloomberg beszámolója szerint azt is vizsgálni fogja, hogy milyen kormányzati intézkedések lehetnek még szükségesek ahhoz, hogy a költségvetés ne térjen le az eredeti pályáról. Katona Tamás már két héttel korábban elmondta, hogy Nemzetközi Valutaalap és az Európai Bizottság tárgyalódelegációja várhatóan augusztus végén, szeptember elején jön ismét Budapestre, hogy elvégezze a hitelcsomag felhasználásával kapcsolatos harmadik felülvizsgálatot.