Az OTP csökkenti a hitelek kamatait

2009.09.22. 17:09
A forint erősödése miatt már jóval kevesebbet fizetnek a devizahitelesek, mint fél évvel ezelőtt. Most a kamatcsökkentés is enyhíthet a havi terheken. Több hitelkonstrukció kamatát csökkenti az OTP Bank október 1-jétól.

Az idén április 30-ig befogadott egyes ingatlanfedezetű svájci frank, euró és piaci kamatozású forinthitel konstrukciók kamatait 0,5-2,7 százalék közötti mértékben mérsékli az OTP – erősítették meg a banknál a Hírszerző információját. A forint személyi kölcsönnél a 2009. szeptember 30-ig befogadott állományra 1,5 százalékkal, az áruvásárlási és szolgáltatási gyorskölcsönnél azoknál a konstrukcióknál, ahol 2008. negyedik negyedévben kamatemelés volt, 0,7 százalékkal lesznek alacsonyabbak az ügyfelek által fizetendő kamatok. A jövedelemfedezet melletti folyószámlahitellel rendelkező ügyfeleknek 0,6 százalékkal csökkenti a bank a kamatterheit.

A bankok többsége egy évvel ezelőtt döntött úgy, hogy megemeli a devizahitelek kamatait. Ezt azért tették, mert jelentősen megnőtt a hitelek forrásköltsége, egyszerűbben szólva, maguk a bankok is jóval drágábban jutottak devizához. A költségnövekedés egy részét áthárították az ügyfelekre, de valamennyi bank azt nyilatkozta, hogy nem a teljes összeget. A bankok többsége tavaly ősszel emelt utoljára kamatot, azóta ugyanis megint csökkentek a bankközi kamatlábak, de még mindig nem érték el a válság előtti szintet. Ennek oka, hogy Magyarországgal szemben még mindig bizalmatlanok az európai bankok és drágábban kapnak hitelt a magyar hitelintézetek, mint a válság előtt.

A OTP Banknál is azt mondták, hogy nem hárítottak át minden költségnövekedést, az idén egyáltalán nem emeltek kamatot.

Év elején a kamatemelés és a forint mélyrepülése miatt a devizahitelek törlesztőrészlete az egekbe szökött. Az euró 300 forint felett járt, a svájci frank 200 forint felett volt – a devizahitelesek többsége azonban sokkal erősebb forintárfolyamnál vett fel hitelt. Átlagosan 20-30 százalékkal nőttek a részletek, egyes konstrukcióknál azonban 40-50 százalékos növekedést lehetett megfigyelni.

A forint azóta sokat erősödött, a havi részletek is csökkentek, de a magasabb kamatok miatt az ügyfeleknek még mindig többet kell fizetni havonta, mint egy évvel ezelőtt.

A kamatok csökkentését a bank forrásköltségeit meghatározó elemek csökkenése tette lehetővé: a Magyar Nemzeti Bank irányadó kamatrátája, a pénzpiaci kamatok (LIBOR, BUBOR) és az országkockázati felár is mérséklődött az elmúlt hónapokban – tájékoztattak az OTP Banknál. Ugyanakkor a kamatcsökkentés mértéke, a forrásköltségeken túl, az egyedi hitelekből álló portfoliók kockázati költségének változásától is függ.