Csalásért büntették a Grupo Milton elnökét

2010.02.23. 13:31 Módosítva: 2010.02.23. 13:31
Csalásért és okirathamisításért másfél év börtönbüntetésre ítélték 1995-ben Magyarországon Kovács Bence Jánost, aki mostanában Spanyolországban meggazdagodott ingatlanmilliárdosként tűnt fel a médiában. A sávolyi motorversenypályát építő, sokmilliárdos állami hitelre pályázó Grupo Milton elnökéről többen állítják, hogy a kilencvenes években sokakat átvert. Kovács szerint rágalmazunk, és ezért bepereli az Indexet.

„Az ítélet szerint a vádlott bűnös 5 rendbeli csalás bűntettében, mely részben folytatólagos, 1 rb. csalás bűntettében, 1 rb. közokirat-hamisítás bűntettében és 5 rb. magánokirat-hamisítás vétségében. Ezért a bíróság a vádlottat 1 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte. A bíróság a szabadságvesztés végrehajtását 2 évi próbaidőre felfüggesztette. Az ítélet a kihirdetése napján jogerőre emelkedett” – közölte a Fővárosi Bíróság Sajtóosztálya az Index megkeresésére.

A bírósághoz azután fordultunk, hogy több forrásunk állította: jelenleg a sávolyi MotoGP-pálya, a Balatonring előkészítésén, illetve Pátyon egy golffalunak indult, mára a tervek alapján lakóparkká és kereskedelmi központtá alakult beruházáson dolgozó cég, a Grupo Milton elnöke a róla a médiában eddig kialakult képpel ellentétben nem is távolodott el annyira Magyarországtól az utóbbi 20 évben. Vadász-újságíróként sokakat átvert Kovács Bence János a kilencvenes évek elején, és emiatt rendőrségi eljárásra, vádemelésre is sor került annak idején. Az elmarasztaló ítélet a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróságon indult büntetőügyben 1995. december 14-én született.

Tegnapi cikkünkben bemutattuk, hogy a publikált életrajza szerint az ingatlanüzletben meggazdagodott, 54 milliárd forintosra becsült magánvagyonával az ország 10. leggazdagabb emberének számító Kovács Bence János több mint húsz éve, 18 éves korában hagyta el az országot, és Spanyolországban csinált karriert. Saját kutatásunk szerint viszont a kilencvenes évek elején újságíróként, a kétezres évek elején pedig filmesként tevékenykedett Magyarországon, és zűrös ügyeket hagyott maga mögött a Grupo Milton elnöke.

Kovács Bence János tegnap közleményt adott ki, mely szerint cikkünk egy durván rágalmazó anyag alapján készült, amelyet ő tényszerűen cáfolt. Ez nem igaz. Bár valóban kaptunk egy „alternatív” életrajzot Kovácsról, amit megmutattunk Kovács és a Grupo Milton kommunikációs szakértőjének, Szabó Stein Imrének is, a cikk azonban nem abból, hanem személyes interjúkból és  hivatalos iratokból készült, annak minden állítását fenntartjuk, és ha kell, bíróság előtt megvédjük.

Kovács Bence János, a Grupo Milton és Szabó Stein Imre a kérdéseink jelentős részére egyáltalán nem válaszoltak, és ismételt kérésünkre sem bocsátottak a rendelkezésünkre olyan életrajzot, amit Kovács Bence János elismer a sajátjának. Az ügyek szereplői is egyre szűkszavúbbá váltak, miután reagáltatni próbáltuk a Grupo Miltont az általuk elmondottakra. Sokan eleve elzárkóztak a megkeresésünk elől, név nélkül sem vállalták a beszélgetést. Mások azt követően "tűntek el", hogy a tőlük kapott információkra rákérdeztünk a Grupo Miltonnál.

Kovács Bence János tegnapi közleménye szerint a pátyi golflakópark-beruházásról és a Balatonring körüli kérdőjelekről szóló korábbi cikkeink is hamis tényállításokat tartalmaznak, tehát rágalomhadjáratról és lejárató kampányról van szó, ezért büntetőfeljelentést tesz és magánvádas büntetőeljárást kezdeményez "aljas indokból nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás miatt", és polgári nem vagyoni és vagyoni jellegű kártérítési pert indít "személyiségi jogai valamint jó-hírneve megsértése miatt"; a Grupo Milton és a Balatonring beruházói pedig "szándékos, tudatos károkozás" címén kezdeményeznek  nagy összegű kártérítési pert az Index és újságírója ellen.

A tényekhez hozzátartozik: a korábbi cikkeinkben foglaltakkal kapcsolatban Kovács Bence János vagy a Grupo Milton eddig semmiféle eljárást nem kezdeményezett és nem is cáfolta az azokban foglaltakat.

A cikket itt lehet kommentálni