2024. június 30. 18:00
Anglia
Szlovákia
Arena AufSchalke Nyolcaddöntő
2024. június 30. 21:00
Spanyolország
Georgia

Demján: Magyarország mindent kiárusított

2010.03.23. 11:43
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének ügyvezető elnöke, a Trigránit elnöke határozott kormányzást vár a következő években. Demján Sándor az Infó rádióban Szlovákiát követendő példaként állítja a leendő kormány elé. A szakember az állami szférában és az önkormányzatoknál elbocsátásokat vár és reméli, hamarosan megszűnik a szerinte jogtalan iparűzési adó.

"Minden magyarnak az az érdeke, hogy ez a fideszes csapat nyerjen. Ha ugyanis nem nyer, az mindenkinek rossz" – nyilatkozta Demján Sándor az Infó rádiónak. Hozzátette: nem szokása miniszterelnökök kedvében járni, "ha ezt tettem volna, akkor az elmúlt nyolc évben aktívabbak lehettünk volna Magyarországon". A nagyvállalkozó szerint a kormányváltás azért fontos, mert "ide határozott kormányzóképesség kell, amit az elmúlt nyolc évben nem tapasztaltunk".

A Bajnai-kormányról azt mondta: a kabinet "elvégzett egy csomó reformot, ami fájdalmas. A lélegeztetőgép működik, de a beteg nem gyógyult meg. Ahhoz nem volt ereje, hogy még átfogóbb változásokat indítson, mert nem volt meg a bizalom iránta. Igazából ez tűzoltás volt, elvégezték a feladatot".

A rendszerváltás óta eltelt időszakról úgy fogalmazott: "Magyarország bekerült egy adósságcsapdába, és eljutott odáig, hogyha nem lett volna világválság, akkor nem segítettek volna rajtunk: tehát az ország összeomlott volna. Mi lennénk most a hírhedt, a negatív példa". Arról, hogy hitelből lett jólét Magyarországon, úgy vélekedett, hogy "aki nem tud bővített újratermelést produkálni, az nem tud életszínvonalat fejleszteni. Ha ezt hitelből teszi meg, akkor egyre kevesebb marad, Magyarország ezt az utat járta be".

Demján beszélt a gazdasági kilábalás lehetőségeiről is. "Volt a világon példa arra, hogy olyan szegény országok, mint Korea, Tajvan, úgy teremtettek nemzeti tőkét, hogy először behozták a külföldi tőkét, de az infrastruktúra-fejlesztéseknél, vagy az energiaszektorban megtartották a stratégiai szerepet. Magyarország elkövette azt a hibát, hogy mindent kiárusított". Ez részben azért történhetett így, mert "az előző nyolc év bebizonyította, hogy a kormányon lévő erőkben nem volt annyi szellemi kapacitás, hogy jó stratégiát válasszanak". Hibásnak nevezte az energiaszektor privatizációját, mondván: "egyszerűbb lett volna, ha kiáll valaki egy utcasarokra, és azt mondja: minden tizedik beforduló kap egy erőművet garantált jövedelemmel".

Arra a felvetésre, hogy ha a vállalkozók adóterhelése négy év alatt a régiós versenytársak szintje alá csökken, akkor mások adóterhelése nő, azt válaszolta: "egyértelmű, hogy rengeteg ember érdekét fogja sérteni egy ilyen átrendeződés", hogy kikét, azt is érzékeltette: "a VOSZ felmérése szerint az állami vállalatoknál, az önkormányzatoknál háromszázezer felesleges alkalmazott van". A Szlovákiát jó példának nevező Demján szerint az iparűzési adót kellene először eltörölni, és másfélmillióra kellene növelni a tényleges fizikai munkát végzők számát.