Ködösít a Fidesz az adóterveiről

2010.03.30. 15:48
A Fidesz alelnöke szerint ahogy közeledik a választás időpontja, egyre több olyan adat lát napvilágot, amely azt bizonyítja: a gazdaságról és az államháztartásról eddig feltételezett kép sokkal rosszabb annál, mint amit korábban gondoltak. Az érezhető adócsökkentést idén jobb, ha már most elfelejtjük, érzékelteti a párt.

Varga Mihály az ellenzéki párt keddi elnökségi ülése után tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a magyar gazdaság valós helyzete rosszabb annál, mint amit a kormány mutat a közvélemény számára. Példaként említette az Állami Számvevőszék jelentését, amely szerint nagyon magas kockázata van az államháztartás több bevétele teljesülésének is. Az áfa és a jövedéki adó közepes kockázatú, a társasági adó, a hitelintézeti járadék, az eva és a regisztrációs adó pedig igen magas kockázati tartalmú bevételnek minősül. Csak ezek az elmaradó adóbevételek 120-150 milliárd forinttal növelhetik az államháztartás hiányát - ismertette a volt pénzügyminiszter.

Rámutatott, hogy a Költségvetési Tanács jelentése is azt tartalmazza, hogy az elmaradó adóbevételek 160 milliárd forintnyi vagy afölötti kieső tételt jelentenek az eddigi ismeretek szerint.

Mindez azt mutatja, hogy a kormányzati gazdaságpolitika csődöt mondott - értékelte Varga Mihály, aki szerint "újabb és újabb csontvázak esnek ki a szekrényből". Úgy véli, a gáz árának tíz százalékos emelése is azt mutatja, hogy a kormányzat érzéketlen arra a helyzetre, amelyben az emberek ma élnek. A politikai változás szükségessége tehát még indokoltabb, mint a korábbi hetekben, hónapokban - közölte a politikus.

Adócsomag idén? Dehogy

A Fidesz alelnöke kérdésre válaszolva kijelentette, az irány világos: a Fidesz adócsökkentésben gondolkodik, ez teremt majd ugyanis lehetőséget arra, hogy több munkahely legyen. Az ütemezésére pontos választ azonban csak akkor lehet adni, ha megtörténik az átadás-átvétel, és kiderülnek esetleg olyan tételek, amelyeket korábban nem ismertek - hangsúlyozta. Tekintettel a munkanélküliek magas számára, már idén hozni kell olyan lépéseket, amelyek a munkahelyteremtés érdekében születnek: nemcsak gazdaságfejlesztési intézkedéseket kell hozni, nemcsak a bürokráciát kell csökkenteni, hanem módosítani kell az adótételeken is - mondta Varga Mihály. Szerinte lehetnek olyan kisebb adótételek, ahol már idén is lehet változtatni, rendszerszintű módosításra azonban csak jövőre van lehetőség az adórendszerben.

Továbbra sincsenek konkrétumok

A forgatókönyv hasonló, mint eddig volt: az adóterveit lebegteti a Fidesz. Korábban az adócsökkentést hangsúlyozta a párt, azonban a nemrég nyilvánosságra hozott választási programjában jószerével egyetlen értékelhető mondat sincs az adóelképzeléseiről, az utóbbi egy-két hétben pedig már csak a jövő évi adócsökkentési lehetőségekről hallhattunk a minden jel szerint kormányra kerülő párt gazdaságpolitikáját befolyásoló, alakító személyektől. Múlt héten Matolcsy György, a gazdasági tárca várományosa jelezte, hogy érdemi adócsökkentés szempontjából az idei év már elúszott, de 2011-től hároméves adóprogramot indítana be a párt kormányra kerülés esetén. Varga Mihály óvatos szavai is beleillenek ebbe a képbe.

Ráadásul azt a régóta használt hivatkozási alapot is megtartotta magának a párt, hogy nem lehet tudni, kormányra kerülésük esetén milyen állapotban is lesz a büdzsé, mit lehet megtenni és mit nem. Nem árt felidézni: a kormány múlt pénteken hozta nyilvánosságra az államháztartásról a részletes jelentését, igaz, az Állami Számvevőszék szerint hiányos a dokumentum, a szintén fontos posztra esélyes, egykori pénzügyminiszter Varga Mihály pedig erre az ÁSZ-jelentésre hivatkozott.

Önkormányzati átalakítás? Térjünk vissza a kérdésre később

Arra a kérdésre, hogy a Fidesz, ha kétharmados többséget szerez a parlamentben, tervezi-e, hogy hozzányúl érdemben az önkormányzati rendszerhez a feladatokat és a finanszírozást illetően, Varga Mihály úgy válaszolt: ahhoz, hogy a Fidesz kormányon hozzá tudjon nyúlni e rendszerhez, "az átadás-átvételkor képbe kell kerülni". Ez a kérdés tehát a választások után lesz aktuális - tette hozzá.

Arra a felvetésre, hogy a Fidesz szerint a gázár tekintetében mit kellett volna tennie a kormánynak, ha a piaci folyamatok indokolják az emelést, a volt pénzügyminiszter azt mondta: a Fidesz nem tartja elfogadhatónak, ami a gázár emelésénél történt; a kormányzat egy bonyolult szakmai képlet alapján határozta meg a gáz fogyasztói árát, "amely jóval felette van" az idei évre tervezett inflációnak. A gáz ára éppen az az ár, amelynek nincsen világpiaci ára, hiszen egyéb költségektől is nagymértékben függ - fejtette ki. Véleménye szerint tehát az az indok, hogy a piac kényszeríti ki az emelést, nem állja meg a helyét. Közlése szerint egyébként az is az átadás-átvételnek lesz majd a kérdése, hogy lehet-e változtatni a gázárképleten.

A bankokkal konfrontálódnak majd, mondják

Azzal kapcsolatban, hogy milyen terve van a Fidesznek, kormányra kerülve hogyan érné el, hogy valóban csökkenjenek a devizahitelek törlesztőrészletei, Varga Mihály kifejtette: egy gyenge kormány nem tudja megvédeni az embereket attól a kiszolgáltatottságtól, amely most a pénzintézetekkel szemben fennáll. Erős felügyelet, erős kontroll kell és egy olyan kormányzat, amely mindent megtesz azért, hogy az embereken csak az indokolt költségeket számolják el a bankok - mondta.

A pénzintézetek jelenleg elfogadhatatlan magatartásán változtatni kell, de ezen csak egy határozott kormányzati magatartás tud módosítani - vélekedett. Hangsúlyozta: a felügyelet, illetve a mögötte lévő kabinet magatartását úgy kell átalakítani, hogy hajlandó legyen konfrontációt vállalni akár bankokkal szemben is.