Orbán megtartja Matolcsyt

2010.10.05. 18:24 Módosítva: 2010.10.06. 08:13
Matolcsy a jobbkeze, és nincs az a pénz, amiért a jobbkezéről lemondana, mondta a kormányfő.

„Matolcsy György a jobbkezem. Nem tud senki sem mondani olyan összeget, amelyért a jobbkezemről hajlandó lennék lemondani” – ezt mondta Orbán Viktor kormányfő a nemzetgazdasági miniszter távozásáról szóló hírekkel kapcsolatos felvetésre kedden, az ajkai iszapömlésről tartott sajtótájékoztató végén.

Orbán azt mondta, "mi mindig is úgy gondolkoztunk Matolcsy miniszter úrral, hogy a munkamegosztás közöttünk az úgy fest, mint Németország újjáépítésekor. Tehát, hogy a miniszterelnök az kvázi Adenauer és a gazdasági miniszter meg kvázi Erhard". Hozzátette: "ez szerénytelenül hangzik, de a struktúra így fest. Sosem vált meg egyik a másiktól". Az egyértelmű üzenet szerint tehát a miniszterelnök nem váltja le Matolcsyt.

Orbán nem válna meg a jobbkezétől (Fotó: Nagy Attila)
Orbán nem válna meg a jobbkezétől (Fotó: Nagy Attila)

A tárcavezető esetleges elmozdításáról tegnap, a kormánypártoknak sikert hozott önkormányzati választás másnapján írt terjedelmes cikket a kormányközeli Magyar Nemzet. A lap több olyan hibát is felrótt a miniszternek, amiről korábban az Index is beszámolt. Ma már a magyar és a külföldi sajtó is Matolcsy küszöbön álló menesztésétől volt hangos, és elindultak a találgatások is az utód személyét illetően.

Bár a nemzetgazdasági csúcsminiszter pozíciójának esetleges meggyengülése kapcsán két hete kérdezték Orbán Viktort, de a miniszterelnök csak annyit mondott akkor, hogy nem aktuális személycsere a kormányban. A kormányfő tegnap nem szólalt meg az ügyben, csak az érintett, Matolcsy György tett egy nem egyértelmű kijelentést. A miniszter az MTI azt firtató kérdésére, hogy töretlen-e Orbán bizalma iránta, azt válaszolta, hogy a miniszterelnök bizalma töretlen a gazdaságpolitika, az egykulcsos, arányos adórendszer, a költségvetés és az új Széchenyi Terv területén. Orbán most azonban határozott jelét adta annak, hogy nem váltja le Matolcsyt.