Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Orbán megtartja Matolcsyt

2010.10.05. 18:24 Módosítva: 2010-10-06 08:13:16
Matolcsy a jobbkeze, és nincs az a pénz, amiért a jobbkezéről lemondana, mondta a kormányfő.

„Matolcsy György a jobbkezem. Nem tud senki sem mondani olyan összeget, amelyért a jobbkezemről hajlandó lennék lemondani” – ezt mondta Orbán Viktor kormányfő a nemzetgazdasági miniszter távozásáról szóló hírekkel kapcsolatos felvetésre kedden, az ajkai iszapömlésről tartott sajtótájékoztató végén.

Orbán azt mondta, "mi mindig is úgy gondolkoztunk Matolcsy miniszter úrral, hogy a munkamegosztás közöttünk az úgy fest, mint Németország újjáépítésekor. Tehát, hogy a miniszterelnök az kvázi Adenauer és a gazdasági miniszter meg kvázi Erhard". Hozzátette: "ez szerénytelenül hangzik, de a struktúra így fest. Sosem vált meg egyik a másiktól". Az egyértelmű üzenet szerint tehát a miniszterelnök nem váltja le Matolcsyt.

Orbán nem válna meg a jobbkezétől (Fotó: Nagy Attila)
Orbán nem válna meg a jobbkezétől (Fotó: Nagy Attila)

A tárcavezető esetleges elmozdításáról tegnap, a kormánypártoknak sikert hozott önkormányzati választás másnapján írt terjedelmes cikket a kormányközeli Magyar Nemzet. A lap több olyan hibát is felrótt a miniszternek, amiről korábban az Index is beszámolt. Ma már a magyar és a külföldi sajtó is Matolcsy küszöbön álló menesztésétől volt hangos, és elindultak a találgatások is az utód személyét illetően.

Bár a nemzetgazdasági csúcsminiszter pozíciójának esetleges meggyengülése kapcsán két hete kérdezték Orbán Viktort, de a miniszterelnök csak annyit mondott akkor, hogy nem aktuális személycsere a kormányban. A kormányfő tegnap nem szólalt meg az ügyben, csak az érintett, Matolcsy György tett egy nem egyértelmű kijelentést. A miniszter az MTI azt firtató kérdésére, hogy töretlen-e Orbán bizalma iránta, azt válaszolta, hogy a miniszterelnök bizalma töretlen a gazdaságpolitika, az egykulcsos, arányos adórendszer, a költségvetés és az új Széchenyi Terv területén. Orbán most azonban határozott jelét adta annak, hogy nem váltja le Matolcsyt.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.